Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Φιλοδοξούμε η εκτίμηση του λαού για τη δράση μας να εκφραστεί και στην κάλπη

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψηφίου δημάρχου Αθήνας στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και το δημοσιογράφο Ν. Σβέρκο, απ' όπου και τα αποσπάσματα που παραθέτουμε:

-- Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο σημερινός δήμαρχος εμφανίζεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις; Αναγνωρίζεται το έργο του;

-- Ακόμα και δημοσκοπικά η μεγάλη πλειοψηφία των Αθηναίων κρίνουν αρνητικά το δήμαρχο της συγκυβέρνησης. Η αμέριστη στήριξη των συγκροτημάτων του Τύπου δημιουργεί εντυπώσεις και προδιαθέτει. Αυτό που ενισχύει το σημερινό δήμαρχο είναι ότι οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τον αντιπολιτεύονται υποστηρίζοντας ένα μοντέλο που ο κ. Καμίνης υπηρέτησε καλά. Ο Δήμος που στηρίζεται στη φορολεηλασία των πολλών, που συμπράττει με επιχειρηματίες και ΜΚΟ, που διαφημίζει και υλοποιεί το ευρωενωσιακό μοντέλο βρήκε αξιόπιστο εκφραστή στο πρόσωπο του σημερινού Δημάρχου. Την εικόνα του αριστερού Καμίνη τη «στόλισε», εκτός των άλλων, και η άμεση στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο β' γύρο των προηγούμενων εκλογών.

-- Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος πρότεινε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Αθήνα για την ανέγερση λατρευτικού χώρου μουσουλμάνων...

-- Ο μέχρι πρόσφατα βουλευτής της ΝΔ ψήφισε δύο φορές (2006, 2011) την ανέγερση του τζαμιού στον Ελαιώνα. Ως βουλευτής Β' Αθηνών δεν τον ενοχλούσε το τζαμί στον Ελαιώνα, ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας θυμήθηκε το δημοψήφισμα. Το ΚΚΕ είχε εκφράσει ενστάσεις στη Βουλή και στο δημοτικό συμβούλιο για την επιλογή λειτουργίας ενός μόνο λατρευτικού χώρου μουσουλμάνων, σε ένα σημείο και για όλο το λεκανοπέδιο, γιατί με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες γκετοποίησης.

-- Εχετε υπονοήσει ότι η εκλογή Σακελλαρίδη στο Δήμο, θα είναι κατ' ουσίαν μνημονιακή επιλογή. Ορισμένοι μιλούν για σκληρή κριτική από μέρους σας και πως αφήνετε στο απυρόβλητο τους άλλους υποψηφίους...

-- Κάνουμε ανοιχτή κριτική στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς υπονοούμενα. Στο πολυσέλιδο πρόγραμμά του αναφέρει ρητά ότι δε συζητάει, λόγω μνημονίου, την καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων του κράτους προς το Δήμο. Οχι μόνο δέχεται τις μνημονιακές περικοπές αλλά μας προετοιμάζει για «τα έργα και τις ημέρες» της πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι πόροι για το Δήμο, κατά τον κ. Σακελλαρίδη, θα είναι τα τέλη, το ΕΣΠΑ και περικοπές 10 εκατομμυρίων, χωρίς να μπει στον κόπο να μας πει από πού θα τα κόψει. Κάνουμε σκληρή κριτική στους υποψηφίους των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, στους οποίους εντάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υιοθετούν στην πράξη το μοντέλο του δήμου - επιχείρηση. Από κοινού συμφωνούν στη ανταποδοτικότητα, στις συμπράξεις με τους ιδιώτες, στη φορομπηξία, στο αλισβερίσι με τις ΜΚΟ. Είναι χαρακτηριστική η ψήφιση της μελέτης για το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο, που θα γίνει σε σύμπραξη με μεγαλοεργολάβο.

Τα σενάρια περί δεύτερου γύρου «αβαντάρουν» τον υποψήφιο της ναζιστικής ΧΑ

-- Οι τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση των συνομιλιών Μπαλτάκου και Κασιδιάρη θεωρείτε ότι θα δράσουν θετικά για τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής;

-- Η υπόθεση Μπαλτάκου αποδεικνύει τις «πλάτες» που είχε η Χρυσή Αυγή από μηχανισμούς του κράτους, όλη την περίοδο που ανέπτυσσε την εγκληματική της δράση. Οι δήθεν αντισυστημικοί ναζιστές είχαν και έχουν στηρίγματα από τα σπλάχνα του συστήματος: Γενικό Γραμματέα κυβέρνησης, φίλους βουλευτές συνομιλητές, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβους, ακούγεται για πράκτορες της ΕΥΠ, λειτουργώντας ως νταβατζήδες εργοδοτών, μπράβοι της νύχτας κλπ. Προστίθεται νέο υλικό για την πολιτική περιθωριοποίηση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης από το λαό.

-- Αν περάσει στο δεύτερο γύρο ο Ηλίας Κασιδιάρης ποια στάση θα κρατήσετε; Θα εξαρτηθεί η στάση σας από το ποιος θα είναι αντίπαλός του;

-- Σας θυμίζω ότι η κλιμάκωση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με τη δολοφονική επίθεση εναντίον του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Εμείς χωρίς ενδοιασμούς, που βλέπουμε σε άλλα κόμματα, απαιτούμε τη μέχρι τέλους δίωξη των υπόδικων στελεχών της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, χωρίς διαφοροποιήσεις που είχαν όλα τα άλλα κόμματα, ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας. Βάλαμε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για άρση των διευκολύνσεων (δημοτικά γραφεία, τηλέφωνα, αποσπασμένους υπαλλήλους κλπ.) που έχει η παράταξη της Χρυσής Αυγής και ο δήμαρχος αρνήθηκε. Επίσης, σας θυμίζω ότι καλέσαμε να σταθούν προσεκτικά τα κόμματα στην υπόθεση Μπαλτάκου, για να μην αφεθεί η παραμικρή χαραμάδα στις θεωρίες περί «συνωμοσίας» που λέει το ναζιστικό μόρφωμα. Επειδή, τέλος, εμείς δεν ασχολούμαστε με το αν θα ψηφίζουν επιστολικά ή όχι οι προφυλακισμένοι της ΧΑ, όπως προβληματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπαίνουμε σε λογικές που αντικειμενικά «αβαντάρουν» το ναζιστή υπόδικο με σενάρια περί δευτέρου γύρου, όταν ακόμα και στις δημοσκοπήσεις πάνω από το 80% των Αθηναίων είναι αρνητικοί στο όνομα Κασιδιάρης.

-- Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές συγκεντρώσατε πάνω από 13%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. Ενα μικρότερο ποσοστό θα σημαίνει ότι πρέπει να επανεξετάσετε και την εκλογική τακτική του ΚΚΕ;

-- Είναι η όγδοη ερώτηση που μου κάνετε (σ.σ. στο σύνολο της συνέντευξης) χωρίς να ζητάτε να παρουσιάσω τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας για το Δήμο. Με την πολιτική μας σηκώσαμε το βάρος της αντιπολίτευσης στο φιλοκυβερνητικό δήμαρχο αυτά τα χρόνια, τιμώντας την εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός της Αθήνας. Επειδή εμείς εκφράζουμε όχι δημοσκοπικά αλλά εκλογικά 13άρια, επιτρέψτε μου να θέσω στους αναγνώστες σας βασικούς άξονες που μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτει:

-- Αμεση μείωση 40% των φόρων που πληρώνει ο λαός της Αθήνας στο Δήμο. Αύξηση κάθε είδους τελών και φόρων σε τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, αλυσίδες καταστημάτων κλπ.

-- Στήριξη των εργαζομένων του Δήμου, αλλάζοντας τον ΟΕΥ, που καταψηφίσαμε, γιατί προβλέπει το 1/3 των εργαζομένων του Δήμου να είναι συμβασιούχοι.

-- Αμεση ακύρωση διαγωνισμών και μνημονίων που υπονομεύουν και συρρικνώνουν δημοτικές υπηρεσίες και λειτουργίες.

-- Κατάργηση συνεταιρισμών του Δήμου με ΜΚΟ σε μια σειρά κοινωνικές υπηρεσίες (ίδρυμα Σόρος, Εθνικός Κήπος, βιβλιοθήκη, ΚΥΑΔΑ, κλπ.).

-- Προτεραιότητα στην άμεση εκτέλεση των 80 δεσμευμένων χώρων από το Δήμο για απαλλοτριώσεις.

Προς το παρόν πρόβλημα συσπείρωσης κομματικών ποσοστών έχουν οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς φιλοδοξούμε η αναγνώριση και η εκτίμηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων για τη δράση που αναπτύξαμε στο Δήμο να εκφραστεί και με ψήφο στο συνδυασμό του ΚΚΕ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ