Τρίτη 15 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη οι προτεινόμενες «λύσεις»

Με κεντρικό άξονα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, συνεχίζονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί γύρω από τρόπους «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους. Επόμενα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η «πιστοποίηση» των πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ), η οποία θα προσδιορίσει το ύψος τους στις 23 Απρίλη. Στη συνέχεια, η αντιλαϊκή σκυτάλη θα περάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στη συνεδρίαση στις 5 Μάη, κατά την οποία θα «αξιολογηθεί» η πορεία του προγράμματος της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Στο προσκήνιο επανέρχονται σενάρια για τη μετακύλιση του χρέους κατά 20 χρόνια (επιμήκυνση αποπληρωμής στα 50 από 30 σήμερα), ενώ στα παζάρια είναι και το ενδεχόμενο παροχής νέου δανείου για την κάλυψη των «χρηματοδοτικών αναγκών» της διετίας 2014 - 2015.

«Οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι επενδυτές θα τη θεωρήσουν ως ένα μέρος που αξίζει να βάλουν τα χρήματά τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Και νέα χρηματοδότηση;

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ έβαλε ξανά στο τραπέζι το ζήτημα χορήγησης και νέου δανείου λέγοντας ότι οι «ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν πολύ μεγάλες για την Ελλάδα», ενώ «επιτυχημένη» και «θετικό γεγονός» χαρακτήρισε την «έξοδο στις αγορές», δηλαδή την άντληση κρατικού δανείου από τις χρηματαγορές. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Π. Τόμσεν, τόνισε ότι «το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του 2016. Και κατά τη γνώμη μας η χρηματοδότηση δεν επαρκεί μέχρι το 2016 και στη νέα αξιολόγηση θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα, αλλά δεν μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, «η δημοπράτηση κρατικών ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί αισιόδοξη εξέλιξη», αλλά ταυτόχρονα «μείζονα πρόκληση» αποτελούν οι ανάγκες χρηματοδότησης για την επόμενη διετία.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υπέδειξε τη λύση της διολίσθησης του ευρώ σε σχέση με τα ανταγωνιστικά νομίσματα, ως μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου. Σε χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι η «συναλλαγματική ισοτιμία είναι ισχυρή και αν συνεχίσει να αυξάνεται είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη»...

Ανεξάρτητα από τις όποιες συνταγές διαχείρισης (νέο «κούρεμα», επιμήκυνση, χαμηλότερα επιτόκια), η «αποκατάσταση» του κρατικού χρέους θα απαιτεί διαδοχικά, αντιλαϊκά μέτρα, είτε με μνημόνια είτε χωρίς αυτά. Με τους νέους κανονισμούς «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» που ισχύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ προβλέπονται ταχύτατοι ρυθμοί μείωσης μέχρι και 5% το χρόνο, προκειμένου να προσεγγίσουν την «τιμή αναφοράς» (60% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας). Οι αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τα χτυπήματα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα ήρθαν για να μείνουν, γιατί μόνο έτσι υπηρετούνται η κερδοφορία του κεφαλαίου, η «ανταγωνιστικότητα» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλειδώνουν» αντιλαϊκά μέτρα και «εποπτεία» σε ορίζοντα δεκαετιών(2018-06-20 00:00:00.0)
Υπόθεση ξένη και εχθρική στα λαϊκά συμφέροντα(2015-09-06 00:00:00.0)
Καθρέφτης των ανταγωνισμών που οξύνονται(2012-11-25 00:00:00.0)
Με τη διαχείριση(2011-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ