Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκατσαν στο εδώλιο την ταξική πάλη!

Εγινε τη Δευτέρα η δίκη των συνδικαλιστών της Ζώνης, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε εργολάβος για συκοφαντική δυσφήμιση

Αθώοι κρίθηκαν τελικά από το δικαστήριο στον Πειραιά τα στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και της τότε Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας, που τη Δευτέρα κάθισαν στο εδώλιο με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης», ύστερα από μήνυση εργολάβου του ΒΙΠΑΣ. Αλλες 15 μηνύσεις, με το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά από διαφορετικούς εργοδότες, εκκρεμούν να δικαστούν.

Το «αδίκημά» τους ήταν ότι στις 11/6/2008, μοίραζαν ανακοίνωση στους συναδέλφους τους στο ΒΙΠΑΣ, με την οποία τους καλούσαν σε στάση εργασίας την ίδια μέρα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων το δικαίωμα στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και την εγκατάσταση κοντέινερ που θα στέγαζε το παράρτημα των σωματείων στο ΒΙΠΑΣ. Στην ανακοίνωση γράφονταν μεταξύ άλλων: «Σήμερα, οι εργοδότες του ΒΙΠΑΣ, έχοντας εκμεταλλευθεί τον αγώνα μας, με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων, αφού έχτισαν τα μέγαρά τους από τον κλεμμένο μας ιδρώτα, επιχειρούν να μετατρέψουν το Πάρκο σε γκέτο».

Το σημείο αυτό της ανακοίνωσης επικαλέστηκε ο εργοδότης - μηνυτής, ο οποίος κατήγγειλε τους συνδικαλιστές για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή ο ίδιος - όπως γράφει στη μήνυση και όπως αποδέχτηκε η Εισαγγελία στο κατηγορητήριο που συνέταξε - «ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε τους εργαζόμενους, ουδέποτε υπέσκαψε τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και πάντα τίθεται υπέρ της τηρήσεως των μέτρων ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους»!

Κατά την ακροαματική διαδικασία, έγινε φανερή η προσπάθεια της έδρας να συγκαλύψει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της δίκης, τα οποία με επιμονή ανέδειξαν οι δικηγόροι και οι μάρτυρες υπεράσπισης των συνδικαλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελέας έφτασε να ρωτάει τους μάρτυρες - μεταξύ αυτών και τον Χρ. Κατσώτη, βουλευτή του ΚΚΕ - αν νομίζουν ότι οι αξιόποινες πράξεις που γίνονται στο όνομα κάποιας ιδεολογίας είναι πάνω από τον ποινικό κώδικα.

Ο εισαγγελέας αποδέχτηκε την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης», πρότεινε όμως την απαλλαγή των κατηγορούμενων, με το επιχείρημα ότι αυτή δεν στρέφονταν σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου. Η απάντηση που πήρε, είναι ότι αποδεχόμενο τη μήνυση, το δικαστήριο δικάζει ιδεολογίες και την ταξική πάλη, αφού αυτό ήταν το περιεχόμενο όσων γράφονταν στην ανακοίνωση των συνδικάτων.

Προκλητική ήταν η στάση της δικηγόρου των μηνυτών. Αναφερόμενη στα συνδικάτα της Ζώνης, μίλησε για «μόρφωμα συνδικαλιστικής δράσης», ορολογία που - όπως παρατήρησε στη συνέχεια ο Χρ. Κατσώτης - ρίχνει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής. Η τοποθέτηση της συγκεκριμένης δικηγόρου προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και συναδέλφων της που παρακολουθούσαν τη δίκη. Τελικά, πριν ακόμα ολοκληρώσει την αγόρευσή του ο δικηγόρος των συνδικαλιστών, η πρόεδρος τον διέκοψε και τους κήρυξε αθώους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ