Κυριακή 20 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καπιταλιστικό «θαύμα» της Πολωνίας

Την παραμονή της Πρωτομαγιάς ο Πρόεδρος της Πολωνικής Σοσιαλδημοκρατίας μιλώντας στην τηλεόραση χαρακτήρισε τη σημερινή ανεργία στην Πολωνία ως «αυξανόμενη μάστιγα». Αυτό εξάλλου επιβεβαιώθηκε και από τις μαχητικές Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν σ' ολόκληρη τη χώρα.

Οι άνεργοι σήμερα παίρνουν ως επίδομα 30 ζλοτ, περίπου 7,5 δολάρια το μήνα και με τα χρήματα αυτά δεν μπορεί κανείς να ζήσει, έτσι διαμαρτυρίες ακούγονται από παντού. Βέβαια, οι βουλευτές όλων των κυβερνήσεων ασχολούνται με το ζωτικό ζήτημα της εργασίας και δεν παύουν να δίνουν υποσχέσεις. Αλλα οι υποσχέσεις αυτές - σχετικά με τη μείωση της ανεργίας - των πολωνικών κυβερνήσεων, από τότε που άρχισαν οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις και μπήκε η Πολωνία στο δρόμο της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, πήγαν κατά διαβόλου. Το ντόπιο ληστρικό κεφάλαιο περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τις κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι σ' όλους τους τομείς της ζωής, όπως Υγεία - Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - ανάπαυση κλπ. στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας και δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

Σήμερα το επίπεδο της ανεργίας ξεπερνά το 15%, σύμφωνα με τα δεδομένα της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Μόνο τα τελευταία 3,5 χρόνια η κυβέρνηση του περιβόητου συνδικάτου «Αλληλεγγύη», «παρήγαγε» ένα εκατομμύριο άνεργους, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού βρίσκονται χωρίς δουλιά πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα και φυσικά κανείς πολιτικός, κανένα κόμμα, δεξιό, κεντρώο ή το λεγόμενο «αριστερό», δεν είναι σε θέση έστω να περιορίσει τη μάστιγα της ανεργίας. Και αυτό γιατί όλοι τους, με τον ένα ή άλλο τρόπο, είναι δεμένοι με τους εκπροσώπους του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ολοι τους, χωρίς καμία εξαίρεση, αφού έριξαν την Πολωνία στη θανάσιμη αγκαλιά του πολεμόχαρου ΝΑΤΟ, ετοιμάζονται τώρα να τη ρίξουν - από οικονομική άποψη - στην ολέθρια και εγκληματική αγκαλιά της διαβόητης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αλλα όπως όλα δείχνουν - όπως άλλωστε και οι πρωτομαγιάτικες φετινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας - πλατιές μάζες του πολωνικού λαού αρχίζουν να αποκτούν ταξική συνείδηση. Να ξεκαθαρίζουν πλέον μέσα τους, ότι ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας ενάντια στην αυξανόμενη μάστιγα της ανεργίας είναι η ανειρήνευτη πάλη ενάντια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Κλείνοντας το σημείωμα μου αυτό, θα 'θελα να επισημάνω ότι για πρώτη φορά φέτος στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στη Βαρσοβία -στην οποία μετείχα και εγώ μαζί με πολλά μέλη της Ενωσης Πολωνών Κομμουνιστών «Το Προλεταριάτο» - πήρε τόσος μεγάλος αριθμός νεολαίας μέρος. Πάμε καλά!

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΣΙΡΜΙΡΑΚΗΣ

Βαρσοβία, Πολωνία


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ