Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την πώληση φυσικού αερίου από την «Gazprom» προς την κινεζική και γενικά την αγορά της ανατολικής Ασίας βρίσκονται Κίνα και Ρωσία. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς βρέθηκε στην Κίνα για σχετικές διαπραγματεύσεις, ενώ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, δήλωσε πως η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει τη δυναμικότητα του πετρελαιαγωγού ESPO, ο οποίος εκτείνεται από την Ανατολική Σιβηρία έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, στους 80 εκατ. τόνους (1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η Ρωσία διοχετεύει πετρέλαιο στην Ασία μέσω του ESPO, ο οποίος καταλήγει στο λιμάνι Κοζμίνο στον Ειρηνικό, ενώ ένας κλάδος του συνεχίζει προς την Κίνα. Το 2013, μέσω του ESPO διοχετεύθηκαν 18,3 εκατ. τόνοι πετρελαίου, που φορτώθηκε σε δεξαμενόπλοια στο Κοζμίνο, ενώ η Κίνα έλαβε σχεδόν 16 εκατ. τόνους πετρελαίου μέσω του παρακλαδιού του ESPO.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Την «ενόχληση» της Κίνας για τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γκενγκ Γιανσένγκ, θυμίζοντας ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον έχουν δηλώσει έτοιμες να οικοδομήσουν ένα νέο μοντέλο διμερών σχέσεων.

ΠΕΡΘ.-- Δύο ακόμα ηχητικά σήματα φέρεται να εντόπισε χτες το αυστραλιανό σκάφος «Ocean Shield» ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν τα συνολικά τέσσερα σήματα των τελευταίων ημερών ανήκουν στο «μαύρο κουτί» του μοιραίου «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 22 νεκροί και 70 τραυματίες προκάλεσε η βομβιστική επίθεση που έγινε χτες, σε λαϊκή αγορά στα περίχωρα της πακιστανικής πρωτεύουσας. Οι Ταλιμπάν την καταδίκασαν και τόνισαν ότι θα σεβαστούν την «εκεχειρία» που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της συνέχισης των ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Κάλπες βουλευτικών εκλογών στήθηκαν χτες στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία, μία από τις αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 171 εκατομμύρια.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Μέλος του κυβερνώντος AKP (που τελικά διαγράφηκε) ήταν ο Ορχάν Εβετ που προπηλάκισε προχτές μέσα στη Βουλή τον ηγέτη του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος Κ. Κιλιντσάρογλου. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο, ώστε, σύμφωνα με ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, να ενισχύσει το ρόλο της πάνω στις μυστικές υπηρεσίες (MIT).

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε πέντε προάστια της Βαγδάτης (όπου κατοικούν κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι) προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 55, λίγες βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 30ής του μήνα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στο δρόμο της ανεργίας οδηγούνται μέσα στους επόμενους εννιά μήνες περίπου 3.000 υπάλληλοι και στελέχη της «Τράπεζας της Αμερικής» σε τραπεζικά υποκαταστήματα και παραρτήματα σε Πουέρτο Ρίκο, Μεξικό και Φιλιππίνες, στο πλαίσιο προγράμματος «αναδιοργάνωσής» της.

ΡΙΑΝΤ.-- Το θάνατο δύο ανθρώπων από το «Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής» γνωστό και ως MERS ανακοίνωσαν χτες οι σαουδαραβικές αρχές, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν ακόμη 11 νέα κρούσματα στην Τζέντα. Μέσα στην τελευταία διετία, η νόσος προκάλεσε στη Σαουδική Αραβία το θάνατο 66 ανθρώπων.

ΧΑΡΙΣΜΠΕΡΓΚ.-- Τουλάχιστον τέσσερις έφηβοι (ηλικίας από 14 έως 17 ετών) νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε σε βάρος τους συμμαθητής τους σε γυμνάσιο κοντά στο Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της ίδιας επίθεσης, τραυματίστηκαν ελαφρύτερα άλλοι 20 μαθητές. Ο δράστης, το κίνητρο του οποίου παραμένει άγνωστο, συνελήφθη και ανακρίνεται.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε χτες η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μαρία Μίλερ μετά την ανάμειξή της σε σκάνδαλο που αφορούσε τη λήψη κρατικού χρήματος για προσωπικά της έξοδα. Αντικαταστάτης της ορίστηκε ο 44χρονος υφυπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ