Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα ενεργειακά ζητήματα σταθερά στο επίκεντρο

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας από τον αγωγό ΤΑΡ, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, κατά την ομιλία του σε συνέδριο που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το ιταλικό «Instituto Affari Internationali» και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Οπως είπε χαρακτηριστικά, η επιλογή του ΤΑΡ φέρνει το Αζερμπαϊτζάν κοντύτερα στην Ευρώπη, επιτρέποντας σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών να συνδεθούν με τον αγωγό, είτε με διασυνδετήριους είτε με μεγαλύτερης κλίμακας αγωγούς, όπως ο λεγόμενος «Κεντρικός Διάδρομος».

Η ανάπτυξη αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων «εναλλακτικών» των υφιστάμενων, αποτελεί κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια και, υπό αυτό το πρίσμα, ο Δ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στην εν εξελίξει «ουκρανική κρίση», προβάλλοντας την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις.

Και οι ανανεώσιμες πηγές στο προσκήνιο

Παράλληλα χτες, άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αναφορικά με τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2030, εξέφρασε πλήρη αποδοχή στην πρόταση της Επιτροπής για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030. Ωστόσο, εμφανίστηκε πιο «προωθημένος» από την Επιτροπή σε σχέση με το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό τους πρέπει να οριστεί στο 30% αντί 27% που είναι η πρόταση.

Τέλος, χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι βασικοί άξονες της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ μέχρι το 2020, οι οποίοι προβλέπουν διαφοροποίηση του καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης των ΑΠΕ - εξαιρούνται τα υφιστάμενα έργα -, καθώς και μέτρα περιορισμού ενεργειακού κόστους ορισμένων τομέων της βιομηχανίας, γιατί όπως λένε η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας οδήγησε σε αύξηση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών που είναι εκτεθειμένες σε ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό.

Ηδη η ελληνική κυβέρνηση πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή για τα μέτρα άμεσης και έμμεσης στήριξης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας τουλάχιστον κατά 150 εκατ. ευρώ φέτος .


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ