Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οριακή ανάκαμψη στο Α' δίμηνο

Σημάδια οριακής ανάκαμψης εμφανίζει για φέτος ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα ντόπια εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), στο Α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) του 2014, ο «γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής» ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,4% και οι κλάδοι της μεταποίησης 1,5%. Να σημειωθεί ότι στην 6ετία 2008 - 2013 η βύθιση της παραγωγής στη μεταποίηση έφτασε στο 28% και συνολικά η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο 29%, κατρακύλα που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί στο ορατό προβλέψιμο μέλλον.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο Α' δίμηνο του 2014:

-- Μεταποίηση: Μοιρασμένες είναι οι τάσεις που καταγράφονται, με 12 από τους ταξινομούμενους κλάδους να κινούνται σε καθοδική τροχιά και 12 σε ανοδική τροχιά. Ανάμεσα σε αυτούς που κατέγραψαν πτώση και οι: κλωστοϋφαντουργικές ύλες με 16,8%, ποτά με 4,2%, είδη ένδυσης με 7,7%. Αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι εμφανίστηκε στους κλάδους: ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προϊόντα με 107,3%, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού με 14,3%, χημικά προϊόντα με 5,1% κ. ά.

-- Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση ανά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» ρυθμοί ανάκαμψης εμφανίζονται στην Ενέργεια (1,6%), στα ενδιάμεσα αγαθά (2,5%) και κεφαλαιουχικά αγαθά (17,9%). Αντίθετα, περαιτέρω υποχώρηση καταγράφουν τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (6,4%) και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (1,7%).

Τα παραπάνω στοιχεία είναι δείκτης ανάκαμψης; Θα δείξει η πορεία εξέλιξης της μεταποίησης. Βεβαίως, μετά από 6 χρόνια κρίσης δεν αποκλείεται αυτά τα σημάδια να δείχνουν ανάκαμψη. Αναιμική όμως και πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων τα οποία δε θα αλλάξουν προς το καλύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ