Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια

Κοινή ανακοίνωση ενάντια στην καταστροφή του όρους Βέρμιο από την εγκατάσταση ιδιωτικού αιολικού σταθμού

Πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο λαό και το περιβάλλον θα επιφέρει η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού του ενεργειακού μονοπωλίου στο Βέρμιο

Eurokinissi

Πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο λαό και το περιβάλλον θα επιφέρει η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού του ενεργειακού μονοπωλίου στο Βέρμιο
Την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και απαιτούν να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος στο όρος Βέρμιο.

Καταγγέλλουν ότι με την έγκριση από το ΥΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων του ιδιωτικού αιολικού σταθμού του πολυεθνικού ενεργειακού μονοπωλίου «Acciona» (που εμφανίζεται μέσω της θυγατρικής «Αιολική Βερμίου ΕΕ») γίνεται άλλο ένα βήμα για την υλοποίηση της τεράστιας επέμβασης στο όρος Βέρμιο. Ενδεικτικά για το μέγεθος της επένδυσης είναι τα παρακάτω: Εγκατάσταση 155 ανεμογεννητριών με πτερωτή διαμέτρου 112 μ., ο άξονας των οποίων βρίσκεται στα 84μ. Η συνολική κάλυψη εδάφους από τον Αιολικό Σταθμό ανέρχεται σε 17.393,04 στρέμματα. Για τη διασύνδεση των ανεμογεννητριών θα κατασκευαστούν νέοι δρόμοι μέσα στο βουνό συνολικού μήκους πάνω από 100 χιλιόμετρα. Χιλιάδες τόνοι μπετόν θα πέσουν μέσα στον πυρήνα του βουνού, ενώ θα προκύψουν χιλιάδες τόνοι μπάζα.

Μεταξύ άλλων, οι ΚΟ σημειώνουν ότι «πρόκειται για μια κολοσσιαία επέμβαση στον ορεινό όγκο του Βερμίου με πολλαπλές και συνδυασμένες επιπτώσεις σε οικονομικό - κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο:

-- Ιδιωτικοποιείται ο φυσικός πλούτος της περιοχής, το ενεργειακό - αιολικό δυναμικό.

-- Εξασφαλίζονται τεράστια κέρδη για τους επενδυτές μέσα από την προκλητική κρατική επιδότηση - φοροαπαλλαγές τόσο της εγκατάστασης όσο και της πολιτικής των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

-- «Πράσινα» κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους, «πράσινα» χαράτσια για το λαό μέσα από την επιβολή τέλους ΑΠΕ, σε συνθήκες εκτεταμένης ενεργειακής φτώχειας.

-- Εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιο.

-- Η οπτική και η ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις που αφορούν την τοπική οικονομία (κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.λπ.).

Οι 380 θέσεις εργασίας για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής και ούτως ή άλλως δε θα αφορούν κυρίως κατοίκους της περιοχής, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα είναι τελικά λιγότερες από 30 και ακόμα και αυτές θα αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς.

Τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη του μονοπωλίου και εξανεμίζονται από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις».

Δε συμβιβάζονται κέρδη για τους ομίλους - φτηνή Ενέργεια για το λαό

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι «κέρδη για τους ομίλους της Ενέργειας και φθηνή Ενέργεια για το λαό με προστασία του περιβάλλοντος δε συμβιβάζονται». Απαιτεί να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος στο όρος Βέρμιο και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής γης και του ενεργειακού δυναμικού που γίνεται με μοναδικό στόχο την κερδοφορία των ομίλων και είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Το ΚΚΕ παλεύει για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων της Ενέργειας - ενεργειακό σχεδιασμό με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Τονίζει ότι «απαιτείται εργατική - λαϊκή εξουσία, ώστε να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός με στόχο τη λαϊκή ευημερία.

Σε αυτό το ιδιοκτησιακό και πολιτικό καθεστώς, όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, μπορεί να επιτευχθεί η συνδυασμένη ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους θα ανήκουν σε έναν αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής εξουσίας.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά οι ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ