Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Προφυλακίστηκαν έξι για τη δολοφονία του Ιλί Καρέλι

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν την Τρίτη, έξι από τους οκτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους της Νιγρίτας, που απολογήθηκαν για τη δολοφονία του κρατούμενου Ιλί Καρέλι. Ανάμεσά τους και ο σωφρονιστικός υπάλληλος που είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι «στις εν λόγω φυλακές δεν είχε συμβεί οτιδήποτε». Να σημειωθεί ότι κατηγορούνται για τα βασανιστήρια σε βάρος του κρατούμενου Ιλί Καρέλι που είχαν ως συνέπεια το θάνατό του. Οι άλλοι δύο σωφρονιστικοί, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι υπόλοιποι από τους 15 υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας που εμπλέκονται στη δολοφονία και αναμένεται να απολογηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν προθεσμία.

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την «Ελληνική Ενωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου» για την κατάσταση στις φυλακές, με αφορμή και τη δολοφονία του κρατούμενου Ιλί Καρέλι, ανάμεσα σε άλλα επισημάνθηκε ότι διά των λεγόμενων «φυλακών ασφαλείας» έχουμε μια οριστική μετάβαση από το μοντέλο του σωφρονισμού στο μοντέλο της ανθρώπινης εξουδετέρωσης, αν όχι μιας ακραίας εκδικητικής λογικής. Ακόμα, τονίστηκε ότι οι ελληνικές φυλακές εδώ και καιρό αποτελούν ένα ιδιότυπο πείραμα: Αποτυπώνουν τη σταθερή και αμετακίνητη πρακτική της Πολιτείας να διατηρεί ένα χώρο πέρα και έξω από κάθε έννοια δικαιώματος και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Υπογραμμίστηκε πως για ό,τι συμβαίνει στις φυλακές πρέπει να πάρουν θέση φορείς, οργανώσεις, ο κόσμος, ολόκληρη η κοινωνία.

Στην ιδιαίτερη αναφορά για το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ειπώθηκε από τους ομιλητές ότι είναι κατ' όνομα νοσηλευτική μονάδα. Ενα νοσοκομείο με υποδομή για 60 ασθενείς, που όμως περιθάλπει 200, θάλαμοι φτιαγμένοι για 8 άτομα, όπου όμως ζουν 18. Στο νοσοκομείο Κορυδαλλού υπάρχουν μόνο δύο γιατροί και κανένας ψυχολόγος. Επιπροσθέτως, τονίστηκε ότι υπάρχει αύξηση κρατουμένων που βρίσκονται στη φυλακή, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και με την υγεία τους και με αναπηρίες και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Επίσης, υπάρχουν πολλοί οροθετικοί που δε θα έπρεπε αυτήν τη στιγμή, να βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Α. Αντανασιώτης, μέλος του τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του ΔΣΑ. Συνέδεσε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη βελτίωσης του σωφρονιστικού συστήματος με την αντεγκληματική πολιτική, δηλαδή την πολιτική πρόληψης του εγκλήματος και τη μείωση των εισροών προς το σωφρονιστικό σύστημα όσο και με τις πολιτικές επανένταξης των αποφυλακισμένων. Επισήμανε, μάλιστα, για το πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ότι στο όνομα της ασφάλειας των φυλακών, καταργεί ή και συρρικνώνει βασικά δικαιώματα όπως την εργασία, τις άδειες, τον επαρκή προαυλισμό, την επικοινωνία με συγγενείς και δικηγόρους, γενικότερα με τον έξω κόσμο εφαρμόζοντας μεθόδους απομόνωσης και καταστολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι γονείς κρατουμένων με τον «τρομονόμο» επισήμαναν ότι, με την κατάργηση των λεγόμενων μεροκάματων η ποινή από 10 χρόνια θα φτάσει σε 18 χρόνια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(23/10/2014)
ΑΤΙΤΛΟ(19/9/2012)
Προθεσμία για να απολογηθεί(18/5/2004)
Εληξε και το «δεύτερο κύμα»(22/2/2001)
Σε 25 εκλογικά τμήματα ψηφίζουν οι κρατούμενοι(31/8/1996)
Η κυβέρνηση περιμένει να κουραστούν...(6/3/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org