Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τους κυνηγούν σε στεριά και θάλασσα

Μεγάλη εξόρμηση της Αστυνομίας κατά μικροπωλητών μεταναστών πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και άλλα σημεία της Αττικής. Στην περιοχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, που πουλούσαν σε υπαίθριους χώρους διάφορα προϊόντα. Εγιναν μαζικοί έλεγχοι (1.033 άτομα), ενώ προσήχθησαν 648 μετανάστες. Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, εντοπίστηκαν τρεις αποθηκευτικοί χώροι-διαμερίσματα στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και μία μεγάλη αποθήκη στην περιοχή του Καπανδριτίου, μέσα στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 145.000 είδη παρεμπορίου, η αξία των οποίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπερβαίνει κατά πολύ τις 300.000 ευρώ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χτες στο Συνέδριο Exposec Defence World με θέμα: «Προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, είπε πως ετοιμάζεται η Task Force Mediterranean, στην οποία θα συνδράμουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία θα διεξάγει εκτεταμένες επιχειρήσεις επιτήρησης κατά των μεταναστών σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την «θωράκιση» του Εβρου με το «φράχτη» αποτροπής προσφύγων και μεταναστών, όλες οι μεταναστευτικές ροές έχουν μετατοπιστεί στη θάλασσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δυστυχημάτων στη θάλασσα με ναυάγια και πνιγμούς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2012 είχαμε 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι μπήκαν από το Αν. Αιγαίο στην Ελλάδα, το 2013 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 10.000 άτομα και η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι έχουμε μία ροή περίπου 1.000 ατόμων το μήνα. «Αρα, αν διατηρηθεί αυτή η ροή, τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διέλθουν τα σύνορά μας φέτος», ανέφερε ο υπουργός.

Εξάλλου με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ζητά την ανάκληση υπουργικής απόφασης που εφαρμόζει την πολιτική της γενικευμένης συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 44/2014 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης με σχετική υπουργική απόφαση, επιχειρείται να ακυρωθούν ακόμη και οι ελάχιστες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την επιβολή του μέτρου, δηλαδή η απαγόρευση της επ' αόριστον κράτησης και η πρόβλεψη ενός μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου στο χρόνο κράτησης εν όψει απομάκρυνσης (18 μήνες). Σύμφωνα με το ΝΣΚ, «σε περίπτωση κράτησης αλλοδαπού επί 18 συνολικά μήνες κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως επιστροφής ή απελάσεως [...] τα αρμόδια όργανα [...] δύνανται αυτομάτως [...] να επιβάλουν σε αυτόν το μέτρο της υποχρεωτικής διαμονής στο χώρο κρατήσεως».

Οπως αναφέρει το ΕΣΠ, οι πρώτες, αμφισβητούμενης νομιμότητας, αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί και επιδοθεί σε κρατούμενους οι οποίοι συμπληρώνουν σήμερα 15 μήνες κράτησης, με τις οποίες αυτοί καλούνται να συναινέσουν και να συνεργαστούν για την υλοποίηση της απόφασης επιστροφής τους πριν τη λήξη του 18μηνου, διαφορετικά θα τους επιβληθεί το «περιοριστικό μέτρο» της υποχρεωτικής διαμονής στο κέντρο κράτησης όπου ήδη βρίσκονται ή «σε οποιονδήποτε άλλον χώρο κράτησης απαιτηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ