Κυριακή 6 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Λαϊκή ανάγκη η ορθολογική διαχείριση των λυμάτων

Ανύπαρκτο εδώ και δεκαετίες το αποχετευτικό σύστημα. Αφόρητη η κατάσταση για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων θα συζητηθούν σε ανοιχτή εκδήλωση την Κυριακή 13 Απρίλη στις 11.00 στην πλατεία Ν. Μάκρης.

Θα μιλήσουν οι Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο Βάλσαμος Συρίγος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και ο Νίκος Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα - Ν. Μάκρης.

Με το 90% των Μεσογείων, εν έτει 2014, να εξυπηρετείται από βόθρους, οι συνέπειες είναι πολλές και σοβαρές: από τη μία επιβαρύνεται το οικογενειακό εισόδημα και από την άλλη η ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων σε ρέματα ρυπαίνει τα υπόγεια νερά και τους υδροβιότοπους.

Οι περισσότεροι δήμοι των Μεσογείων είτε δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο, είτε αυτό είναι ακόμα υπό κατασκευή. Η διαφήμιση από τον αστικό Τύπο του περιφερειάρχη Γ. Σγουρού για την αναβάθμιση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο Μαρκόπουλο και την πορεία κατασκευής του αντίστοιχου στο Κορωπί δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες του για την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής: Ακόμα και στο δήμο Μαρκόπουλου όπου έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατασκευής του δικτύου και η σύνδεσή του με το αναβαθμισμένο ΚΕΛ, ενώ αυτό έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει περισσότερα από 40.000 νοικοκυριά, μέχρι στιγμής έχουν συνδεθεί μερικές δεκάδες σπίτια, αφού η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος κατάργησης του βόθρου και διασύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο.

Οι ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των δημοτικών αρχών

Οι αιτίες του προβλήματος είναι συγκεκριμένες και ξεκινούν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που με ζήλο υλοποιούν τα κόμματά της στην Ελλάδα. Από τη μια, ο σχεδιασμός των δημόσιων έργων υποδομής, οι προτεραιότητες και ο τρόπος χρηματοδότησής τους γίνονται με κριτήριο την εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι την πλέρια ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Από την άλλη, με ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά, για την απουσία πολιτικής οργανωμένης λαϊκής στέγης, ποτέ δεν προηγήθηκε η σχεδιασμένη πολεοδόμηση και η κατασκευή υποδομών πριν τη χρήση των κατοικιών. Τα παραπάνω συμπληρώνονται από την εγκληματική ανοχή στην ασυδοσία των περισσότερων βιομηχανιών που ρυπαίνουν με τα ανεπεξέργαστα ή μερικώς επεξεργασμένα απόβλητά τους το έδαφος, τα ρέματα και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι τοπικές δημοτικές αρχές, οι παρατάξεις τους που πρόσκεινται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όσοι αυτοπροβάλλονται ως «ανεξάρτητοι» έχουν τεράστιες ευθύνες: Αντί να διεκδικήσουν από το κράτος την ολοκληρωμένη χρηματοδότηση για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, του τριτοβάθμιου καθαρισμού των λυμάτων και των υπόλοιπων υποδομών, αποδέχονται τη μετακύλιση της κυβερνητικής ευθύνης στους δήμους. Οι τελευταίοι εκχωρούν τις αρμοδιότητες στους κατασκευαστικούς ομίλους, αφού με τα ανεπαρκή κονδύλια του ΕΣΠΑ θα θεωρηθεί επιβεβλημένη η είσοδος των επιχειρηματιών στην κατασκευή και τη λειτουργία των υποδομών. Πείρα υπάρχει από τη συνέχεια του χιλιοπαιγμένου έργου: οι εργαζόμενοι πληρώνουν ξανά και ξανά για την επένδυση που κάνει ο ιδιώτης, όπως συμβαίνει με τους αυτοκινητόδρομους, τους ΧΥΤΑ και όλες τις υποδομές ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, μέχρι στιγμής καμιά πολιτική δύναμη, πλην του ΚΚΕ, δεν απαντά τι θα απογίνει, υπό ποιο καθεστώς θα λειτουργήσει και με πόσους εργαζόμενους η αναβαθμισμένη μονάδα ΚΕΛ στο Μαρκόπουλο μετά το Μάη του 2015 που λήγει η σύμβαση δοκιμαστικής λειτουργίας με τον ιδιώτη κατασκευαστή. Για τα κόμματα που προσκυνούν την επιχειρηματική λειτουργία, τις «Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα» και την ανταποδοτικότητα, όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένο ότι ο λαός θα την πληρώσει ακόμα μία φορά.

Αναγκαία και ρεαλιστική η πρόταση του ΚΚΕ

Δεν αποτελεί λύση να διαχειρίζεται ο κάθε δήμος τα δικά του λύματα, όπως προτάσσει η ΕΕ και η κυβέρνηση: Ετσι μετατίθενται οι ευθύνες στους δήμους και το κόστος στο λαό. Η άλλη «λύση» που προβάλλεται, να διοχετευτούν τα λύματα της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυττάλειας είναι πολύ επικίνδυνη καθώς μία πιθανή βλάβη ή αδυναμία του να ανταποκριθεί θα επιβαρύνει δραματικά το Σαρωνικό.

Μόνη διέξοδο αποτελεί η διαχείριση λυμάτων και υδάτινων πόρων της Αττικής από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο ενός φιλολαϊκού, φιλοπεριβαλλοντικού κεντρικού σχεδιασμού, που θα αξιοποιεί το σύνολο των υδάτινων πόρων αλλά και των επεξεργασμένων εκροών των ΚΕΛ για άρδευση, πυρόσβεση και υπό προϋποθέσεις εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, περιορίζοντας την απώλειά τους στη θάλασσα. Θα διαχειρίζεται με ασφάλεια και θα αξιοποιεί τη χωνεμένη και αφυδατωμένη λάσπη του βιολογικού καθαρισμού, καθώς και το παραγόμενο βιοαέριο από τη χώνευση της υγρής λάσπης για τις ενεργειακές ανάγκες της εγκατάστασης. Ταυτόχρονα, θα ελέγχει τις εκροές των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων που πρέπει να καθαρίζονται με ευθύνη και δαπάνη των επιχειρήσεων και να μην αναμειγνύονται με τα αστικά λύματα.

Η ολοκληρωμένη χρηματοδότηση της μελέτης, της κατασκευής και λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου και των ΚΕΛ, μαζί και των αγωγών εκβολής, η χωροθέτησή τους καθώς και η κατασκευή και λειτουργία του δικτύου αξιοποίησης των επεξεργασμένων σε υψηλό βαθμό εκροών, είναι υποχρέωση του κράτους. Το κάθε ΚΕΛ πρέπει να καλύπτει το μεγαλύτερο κατά το δυνατό αριθμό οικισμών. Μεταξύ των κριτηρίων χωροθέτησης, ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί σε αυτά που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της όποιας όχλησης από τη λειτουργία του ΚΕΛ.

Ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποχέτευσης και επεξεργασίας, είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για την ορθολογική διαχείριση των λυμάτων. Η επικράτηση της κερδοσκοπικής λογικής μέσα από το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ, είτε απευθείας, είτε με «Συμβάσεις Παραχώρησης» ή ΣΔΙΤ, θα επιδεινώσει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και θα επιβαρύνει οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες με υπέρογκα τέλη αποχέτευσης.

Οι θέσεις του ΚΚΕ διαμορφώνονται με κριτήριο την προστασία της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, του περιβάλλοντος και του λεηλατημένου εισοδήματος των εργαζομένων. Βρίσκονται στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ και των κυβερνήσεων που έχουν στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου. Συγκρούονται με τις πολιτικές και την τακτική των δημοτικών αρχών και των παρατάξεων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των δήθεν «ανεξάρτητων», που υπηρετούν τις ίδιες κατευθύνσεις.

Με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, θα δυναμώσει η πάλη του λαϊκού κινήματος για τη διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματά τους, ανάμεσά τους και η ορθολογική διαχείριση των αστικών λυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ