Κυριακή 6 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Ακονίζοντας τα μαχαίρια για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια...

Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στη συνάντηση ΕΕ - Αφρικής
Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στη συνάντηση ΕΕ - Αφρικής
Τα σχέδια της ακόμη μεγαλύτερης δραστηριοποίησης των μονοπωλίων της ΕΕ στην Αφρική, με στόχο την (έστω και καθυστερημένα λόγω αυξημένου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με παλιές και ανερχόμενες δυνάμεις) «κατάληψη» στρατηγικών θέσεων σε αφρικανικές πηγές και οδούς τεράστιου φυσικού, ορυκτού και ενεργειακού πλούτου ξεδιπλώθηκαν στις 2 και 3 του μήνα στις Βρυξέλλες. Τις ημερομηνίες αυτές πραγματοποιήθηκε η τέταρτη (κατά σειρά) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αφρικής, συγκεντρώνοντας πολυμελείς αντιπροσωπείες από περίπου 60 αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες με τον κατ' ευφημισμόν τίτλο: «Ανθρωποι, Ευημερία, Ειρήνη».

Ωστόσο, η απόσταση ανάμεσα στον κεντρικό τίτλο της συνόδου και τα τελικά αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που χωρίζει τις δύο ηπείρους. Κυρίως γιατί βασική επιδίωξη των συνέδρων και των κυβερνητικών αξιωματούχων αμφοτέρων ηπείρων,(εκπροσώπων των αστικών τάξεων των χωρών τους), δεν ήταν, βέβαια, η βελτίωση της ζωής των εκατομμυρίων Αφρικανών πολιτών, αλλά η προλείανση του εδάφους για το κλείσιμο συμφωνιών για νέες μπίζνες προς όφελος των καπιταλιστών αμφοτέρων πλευρών. Ενίοτε και μέσω της κλιμάκωσης στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, όπως αυτή που δρομολογείται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέσω της ευρω-ενωσιακής αποστολής EUFOR RCA, με τα «κλασικά» προσχήματα της «προστασίας των αμάχων» και της «ειρήνης».

Μιας «ειρήνης» που θέλει εδώ και δεκαετίες να παραμένει αυτή η πρώην γαλλική αποικία μία από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, καθώς ο μικρός (αριθμητικά) λαός της (των περίπου 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων) παλεύει να επιβιώσει σε μία χώρα, δίνοντας μάχη ενάντια στην πείνα και τη φτώχεια. Ενώ η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία φημίζεται για τον τεράστιο και ανεκμετάλλευτο (προς το παρόν...) ορυκτό πλούτο σε διαμάντια, ουράνιο, χρυσό, χαλκό, πετρέλαια, φυσικό αέριο αλλά και φυσικό πλούτο, όπως εκτενείς γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τεράστια δάση που εκμεταλλεύονται πολυεθνικά συμφέροντα.

Αυτό εξηγεί γιατί ουσιαστικά η μία από τις δύο μέρες της συνόδου αφιερώθηκε ουσιαστικά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στην ανάπτυξη των περίπου 1.000 Ευρωπαίων στρατιωτών που αρχικά είχε αποφασιστεί να βρίσκονταν εκεί από τα τέλη Φλεβάρη, πράγμα που τελικά δεν έγινε λόγω της απροθυμίας πολλών χωρών της ΕΕ να συνδράμουν με στρατιώτες και επιμελητειακή βοήθεια. Με ευθύνη βέβαια της συγκυβέρνησης και διεκδικώντας μερτικό για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, η Ελλάδα παρείχε ως επιχειρησιακό εκπαιδευτικό κέντρο το στρατηγείο στη Λάρισα.

Η αποστολή EUFOR RCA μπήκε σε ισχύ τις παραμονές της Διάσκεψης (1η Απρίλη). Ομως, ως σήμερα παραμένει άγνωστο ποιες χώρες θα συμβάλουν με στρατεύματα, μολονότι οι ηγεσίες Γαλλίας και Γερμανίας αυτοπροβλήθηκαν σαν η «ατμομηχανή» όχι μόνον της ΕΕ αλλά και της ευρω-ενωσιακής ιμπεριαλιστικής αποστολής, που θα αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να προστεθεί σε εκείνες των 2.000 Γάλλων στρατιωτών (που πραγματοποιούν επέμβαση από τις 5 Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου) και στους περίπου 6.000 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης που υποτίθεται πως παραμένουν εκεί για να προστατεύσουν τάχα τον άμαχο πληθυσμό. Το κονδύλι της πρώτης φάσης για την προετοιμασία της EUFOR RCA που θα έχει διοικητή το Γάλλο στρατηγό Φιλίπ Ποντίς, για το πρώτο εξάμηνο ορίστηκε σε τουλάχιστον 26.000.000 ευρώ.

Μετανάστευση και μπίζνες για τα μονοπώλια

Το άλλο μισό της ευρω-αφρικανικής διάσκεψης αφιερώθηκε κατά τα άλλα σε δήθεν «οδικούς χάρτες» για την αντιμετώπιση της «παράνομης» μετανάστευσης και της «κινητικότητας» των αφρικανικών πληθυσμών προς τη «Γηραιά Ηπειρο», αλλά και σε μεγαλόστομες εξαγγελίες περί βελτίωσης των υποδομών αφρικανικών χωρών σε Ενέργεια, υπηρεσίες, εκβιομηχάνιση και «ευημερία». Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των «επενδύσεων»; Η «επιδότηση» της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης του ευρωενωσιακού μεγάλου κεφαλαίου στην Αφρική με λεφτά των ευρωπαϊκών λαών.

Από την άλλη, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως στον τελικό «κοινό οδικό χάρτη» της 10σέλιδης κοινής ανακοίνωσης τέθηκαν επί τάπητος σχεδόν τα πάντα: Ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, «καταπολέμηση» διακίνησης ανθρώπων και ζώων, πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και των κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος, εξασφάλιση των συμφερόντων του ναυτιλιακού κεφαλαίου και της ναυσιπλοΐας έναντι της πειρατείας σε Ανατολική και Δυτική Αφρική, «πράσινη» ανάπτυξη, αλλά και προώθηση ευρωπαϊκής ετήσιας χρηματοδότησης αφρικανικών χωρών με 100 δισ. δολάρια ετησίως από το 2014 - 2020 για διάφορα «αναπτυξιακά» έργα.

Στην τελική ανακοίνωση των 63 σημείων επισημαίνεται ακόμη η προώθηση στρατηγικών καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στην Αφρική, ως βασικός μοχλός μετατροπής της αφρικανικής ηπείρου «σε παίχτη - κλειδί παγκοσμίως», με εφαλτήριο την «αποδεδειγμένη αύξηση των επενδύσεων και τη διεύρυνση της αφρικανικής μεσαίας τάξης». Μιας τάξης που γεννά προσδοκίες ακόμη μεγαλύτερου ανοίγματος των αφρικανικών αγορών σε περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες, δεδομένου και του αφρικανικού πολυπληθούς και νεαρής ηλικίας εργατικού δυναμικού που προβλέπεται να είναι το μεγαλύτερο ως το 2050 σε σχέση με τους αντίστοιχους νεαρούς πληθυσμούς όλων των άλλων ηπείρων.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ