Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ «ΑΜΥΝΑ» ΚΑΙ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Μεθοδεύουν παραπέρα ιμπεριαλιστική διείσδυση σε Ανατολή και Νότο

Σήμερα ξεκινά στο Ζάππειο η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας

Eurokinissi

Σήμερα ξεκινά στο Ζάππειο η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας
Τα επόμενα βήματα της αυξανόμενης επιθετικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και της ενίσχυσης του αντιδραστικού χαρακτήρα της ΕΕ συζητούνται σε αλλεπάλληλα διαβούλια, αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Διαδικασία όπου μετέχει ενεργά η ελληνική αστική τάξη, επιδιώκοντας αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, χτες ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σήμερα η 4η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), που διοργανώνει η Ελληνική Βουλή στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Συμμετέχουν εκπρόσωποι των Επιτροπών Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών.

Η ΚΕΠΠΑ και ο στρατιωτικός βραχίονάς της, η ΚΠΑΑ, αποτελούν τα μέσα για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων της ΕΕ, σε στενή συνεργασία και διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Ενδεικτικά, στη Διάσκεψη συζητούν θέματα που καίνε τα ευρωενωσιακά μονοπώλια όπως τις «Προκλήσεις ασφαλείας στη Νότια και Ανατολική Γειτονία της ΕΕ», τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, τη «Θαλάσσια Ασφάλεια», τις «πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», την «ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων στα πλαίσια της ΚΠΑΑ», θεματικές που αντανακλούν βαθύτερες επεξεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ μπροστά και στο ενδεχόμενο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύρραξης.

Επιπλέον, συνέρχεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ, υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας Κάθριν Αστον. Βασικό αντικείμενο συζήτησης η διείσδυση της ΕΕ (κόντρα και στις επιδιώξεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων) στα ανατολικά και νότιά της, σε περιοχές μεγάλης σημασίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις προγραμματίζεται να εστιάσουν στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) της ΕΕ, τόσο στο «νότιο» όσο και στο «ανατολικό» σκέλος της, υπό το πρίσμα των εξελίξεων σε Ουκρανία και Συρία. Το «νότιο» σκέλος στοχεύει στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ενώ η «Ανατολική Εταιρική Σχέση» αποτελεί το όχημα για διείσδυση της ΕΕ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία). Διείσδυση σε βάρος ανάλογων σχεδίων που εκπονούν τα ρωσικά μονοπώλια.

Υπενθυμίζουμε ότι η παραπάνω ατζέντα θεμάτων απασχόλησε στις αρχές της εβδομάδας και τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Κριμαία, αλλά και οι σχέσεις με τη Γεωργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ