Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τζογάρισμα για «έξοδο στις αγορές»

Σε παρέμβαση γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης (και στην Ελλάδα) προχώρησε χτες ο ΟΟΣΑ. Ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός εκτιμά ότι η «Ευρωζώνη έχει κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση και αυτό αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων». Ταυτόχρονα, κάνει κριτική σε κυβερνήσεις για την «αδυναμία εφαρμογής των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές ανισότητες και διαφοροποιήσεις», καθώς και για την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις περικοπές δαπανών. Διαβλέπει, επίσης, και κινδύνους «αποπληθωρισμού», επισημαίνοντας τον «αρνητικό πληθωρισμό» (υποχώρηση τιμών) που έχει κάνει την εμφάνισή του σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Moody's», επιβραβεύει την κυβέρνηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, διασφαλίζεται η συνέχιση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στηρίζεται η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας». Ταυτόχρονα, πληθαίνουν τα σενάρια στο διεθνή Τύπο γύρω από την «έξοδο της Ελλάδας στις αγορές», για τη σύναψη νέων κρατικών δανείων από τις διεθνείς τράπεζες. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αξία τού υπό έκδοση κρατικού ομολόγου θα διαμορφωθεί στα 2 δισ. έως 3 δισ. ευρώ, πριν από το Πάσχα και ενδεχομένως μέσα στην ερχόμενη βδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό, η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες».

Τέλος, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ο εισπρακτικός στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις του 2014 υποχωρεί στα 1,5 δισ. ευρώ από τα 3,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις του 2015 φτάνει στα 2,3 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ