Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ακάλυπτοι παραμένουν οι σεισμοπαθείς

Προκλητικές απαντήσεις Χρυσοχοΐδη. Περιοδεία του ΚΚΕ στο νησί

Eurokinissi

Στην τύχη τους αφήνονται, στην ουσία, οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς, μετά και τις προχτεσινές ομολογίες του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Επιτροπή Αγώνα φορέων του νησιού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, ο υπουργός δήλωσε ότι όσον αφορά τις εργατικές κατοικίες «η κατοικία είναι ατομική και όχι κρατική υπόθεση και ότι η κατασκευή του συνόλου των εργατικών κατοικιών με 100% κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση "αντιστοιχεί σε άλλες εποχές"».

Σιώπησε επιδεικτικά σχετικά με το ΦΕΚ 455/25.02.2014 που μηδενίζει τις αποζημιώσεις για το φέροντα οργανισμό στις σεισμόπληκτες κατοικίες, οι οποίες κατασκευάστηκαν πριν το 1995, ακόμη κι αν αυτές προβλεφθούν στο 100%. Το κράτος καλύπτει μελέτη και επιδιορθώσεις για έναν πάρα πολύ μικρό σεισμό (σε αυτό αντιστοιχεί το περίφημο 80% αρωγή και 20% άτοκο δάνειο) και όλα τα άλλα έξοδα για κανονικό σπίτι τα επιβαρύνεται στο 100% ο ιδιοκτήτης.

Σε σχέση με τους μεταφερόμενους οικίσκους, τους οποίους είχε αποφασιστεί (ΦΕΚ 305/Β/12.02.14 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων) να παραχωρηθούν προσωρινά στους ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον επανέλεγχο της ΥΑΣ επικίνδυνες για χρήση (κόκκινες) ή προσωρινά ακατάλληλες (κίτρινες), προαναγγέλθηκε η ουσιαστική άρση του σχετικού ΦΕΚ, διότι, όπως δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης «δεν μπορεί να μπουν στο σπίτι του καθενός». Με το ίδιο επιχείρημα ακυρώνεται, όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή Αγώνα, πρακτικά και η δέσμευση του ίδιου σε απάντηση ερώτησης του ΚΚΕ (24.02.14) ότι «η ΥΑΣ δύναται να διαθέσει ικανό αριθμό λυόμενων οικίσκων (διαφόρων τύπων) προκειμένου να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς». Αυτό συμβαίνει διότι αφ' ενός ο υπουργός έκανε τώρα λόγο μόνο για οικισμό σεισμοπλήκτων που δεν έχει καν σχεδιαστεί και αφ' ετέρου δεν παίρνεται κανένα μέτρο άμεσης ατομικής κάλυψης των σεισμοπλήκτων.

Για τις δημόσιες υποδομές, σε όλα τα επίπεδα ο υπουργός έδειξε ότι η μόνη πρεμούρα της κυβέρνησης είναι η τουριστική εικόνα, όχι για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, αλλά για τα μονοπώλια που δρουν στον κλάδο. «Ετσι, επαναλαμβάνοντας τα ίδια που είπε και την τελευταία φορά που επισκέφτηκε το νησί, ποσώς δεσμεύτηκε για βασικά προβλήματα (οδικό δίκτυο Χάρακας - Κριτονού, σχολεία κ.λπ.). Είναι ενδεικτικό ότι λοιδόρησε ακόμη και την πρόταση του ΤΕΕ για ουσιαστικούς ελέγχους στα σχολεία, λέγοντας ότι "κάποιοι κάνουν ενδοσκόπηση και σπεκουλάρουν". Και, βεβαίως, τίποτε δεν ακούστηκε για τους όρους που θα γίνουν τα έργα (ήδη συζητείται νέα μελέτη για το Χάρακα, ήδη έχουν δοθεί σε μεγαλοεργολάβους, π.χ. "ΑΚΤΩΡ", που πιέζουν διαρκώς για νέες κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά και δεν έχουν διαψευστεί οι καταγγελίες για ΣΔΙΤ)», επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα.

Παρ' όλα αυτά, τα ζητήματα της κατοικίας και των υποδομών αλλά και το σύνολο των προβλημάτων του λαού, η Επιτροπή Αγώνα «θα συνεχίσει να τα διεκδικεί κόντρα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης (που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους) και κόντρα στην επιλεξιμότητα της ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Περιοδεία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη έκανε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους περιφερειακούς συμβούλους Θ. Γουλή (υποψήφιο περιφερειάρχη Ιονίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση») και Δ. Μαντζουράτο. Εγιναν επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους, σχολεία του Ληξουρίου και του Αργοστολίου, καθώς και τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις, στις οποίες παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι θέσεις - προτάσεις του ΚΚΕ για τις επικείμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Στις συζητήσεις εκφράστηκε έντονος προβληματισμός και αγανάκτηση από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζημιών στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υποδομές (λιμάνι, δρόμοι, υδρευτικό δίκτυο Ληξουρίου και των χωριών της Παλλικής).

Η παραπάνω κατάσταση δείχνει καθαρά ότι η κυβέρνηση με την ενεργό συμμετοχή της περιφερειακής και δημοτικής πλειοψηφίας και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επεξεργαστεί πολιτικό σχέδιο του οποίου βασικός στόχος είναι:

Να διανυθεί η προεκλογική περίοδος με υποσχέσεις και μικροεπισκευές σε δημόσιες υποδομές, σε κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων. Μετά τις εκλογές θα αφεθούν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Παλλικής και της Κεφαλονιάς στην πλήρη εγκατάλειψη. Επιδιώκουν να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις, και να εγκλωβιστεί λαϊκός κόσμος στους συνδυασμούς των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου. Προεκλογικά, οι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο υποσχεσιολογίας, ενώ παράλληλα καλλιεργούν τη μοιρολατρία.

Η επίσκεψη του κλιμακίου στο ΕΕΕΚ στα Φαρακλάτα κατέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι το σχολείο αυτό έχει σοβαρή εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά, παρότι έχει μειωθεί κάθετα η κρατική χρηματοδότησή του για λειτουργικές ανάγκες (από 18.000 μειώθηκε στις 3.000). Απαιτείται άμεση επισκευή ενός τοιχίου της αυλής που γκρεμίστηκε, ώστε να μπορούν τα παιδιά να γυμναστούν.

Η Ιθάκη, επίσης, έχει αποψιλωθεί από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, η κατασκευή λιμανιού στον Πισαετό έχει εγκαταλειφθεί, η συγκοινωνιακή της σύνδεση με Πάτρα - Σάμη έχει χειροτερέψει.

Οπως τόνισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ «ο λαός της Κεφαλονιάς και του Ληξουρίου καθώς και της Ιθάκης έχει αγωνιστική πείρα, μπορεί να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα και να καταδικάσει την περιφρόνηση των λαϊκών αναγκών απ' όλα τα άλλα κόμματα. Να υπερψηφίσει το συνδυασμό του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και την "Λαϊκή Συσπείρωση" στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ