Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει τους μικρούς θιάσους

Η Ενωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (ΕΜΚΕΘΙ), που συστάθηκε πριν από δυόμισι περίπου χρόνια, λόγω της ανάγκης να εκφραστεί και να εκπροσωπηθεί συλλογικά και σε πανελλαδικό επίπεδο ο χώρος των μη κερδοσκοπικών θιάσων και σήμερα αριθμεί 85 θιάσους - μέλη, προσπαθεί να αντιμετωπίσει συλλογικά την οικονομική κρίση που τείνει να εξαφανίσει όλους τους μικρούς θιάσους και τα καλλιτεχνικά σχήματα που κινούνται στο μη εμπορικό χώρο. Στο πλαίσιο των δράσεών της ετοιμάζει διημερίδα για τις 26 και 27 Απρίλη, που θα ασχοληθεί με τις δυνατότητες επιβίωσης του ελληνικού θεάτρου στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

«Η κατεύθυνση που προωθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση του πολιτισμού» - επισήμαναν σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου - «έγινε φανερή σε όσους παρακολούθησαν το Συνέδριο "Χρηματοδοτώντας τη δημιουργικότητα" (ΜΜΑ 20 - 21/2/2014). Κάποια από τα χαρακτηριστικά της: Η ολοένα και μεγαλύτερη απόσυρση του κράτους από τη στήριξή του σε μικρότερης εμβέλειας πολιτιστικούς φορείς (κάτι που δεν θα ισχύσει ωστόσο για τα μεγάλα ιδιωτικά πολιτιστικά ιδρύματα), η αντιμετώπιση του πολιτιστικού προϊόντος αποκλειστικά με όρους αγοράς, η παρότρυνση των καλλιτεχνών να στραφούν σε δανεισμό από τράπεζες, κ.ο.κ.».

Η ΕΜΚΕΘΙ ζητάει από την πολιτεία και το ΥΠΠΟ να εξετάσουν τα εξής: «Ποιοι είναι οι άξονες της κεντρικής πολιτικής για το ελεύθερο, ανεξάρτητο θέατρο; Οι μεγάλοι, ιδιωτικοί πολιτιστικοί οργανισμοί στη χώρα μας, που ολοένα και περισσότερο τείνουν να διαμορφώνουν το πολιτιστικό τοπίο, είναι πράγματι αυτοί που δημιουργούν τη σύγχρονη τέχνη; Ο ουσιαστικότατα δημιουργικός χώρος των μη κερδοσκοπικών θιάσων δεν έχει την ανάγκη στήριξης; Ο θεσμός των επιχορηγήσεων προς τους μη κερδοσκοπικούς θιάσους (ασχέτως της όποιας κριτικής για επιμέρους αδυναμίες του) από το 1976 στηρίζει αυτόν ακριβώς το χώρο της ανεξάρτητης δημιουργίας. Εξάλλου, ο θεσμός έχει διαχρονικά μεγάλη σημασία για τη στήριξη των πολιτιστικών δράσεων στην επαρχία, που έχουν τεράστια κοινωνική χρησιμότητα. Να σημειωθεί πως και με τα ΔΗΠΕΘΕ σε εγκατάλειψη, η επαρχία έχει αφεθεί σε απόλυτο πολιτισμικό μαρασμό. Γιατί το κράτος θεωρεί ως ανειλημμένη υποχρέωσή του να καλύψει τα υπέρογκα χρέη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ δεν εκπληρώνει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του που αφορούν τους θιάσους και φυσικά συντριπτικά μικρότερα ποσά; Οι επιχορηγήσεις του 2011-'12, που αφορούσαν πάνω από 60 θιάσους, στο σύνολό τους ανέρχονταν σε λιγότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ, το 1/3 δηλαδή της τακτικής επιχορήγησης που λαμβάνει το Μέγαρο! Κι αν το ΥΠΠΟ υποστηρίζει τον θεσμό των επιχορηγήσεων, γιατί δεν προχωράει στην προκήρυξη νέων επιχορηγήσεων;».

«Ας μην λέμε ότι δεν χαράσσεται πολιτική για το θέατρο. Απεναντίας υπάρχει και με συγκεκριμένη στόχευση. Είναι σαφής η επιδίωξη να περάσουν τα θέατρα στα χέρια λίγων και να απαξιωθούν οι μικρές σκηνές», τόνισε η Λίλα Καφαντάρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι το ΚΚΕ στηρίζοντας τους μικρούς θιάσους προτείνει:

  • Φορολογικές ελαφρύνσεις με αφορολόγητο όριο στα 40.000 ευρώ για όλους, απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων ηθοποιών και της μικρής ανεξάρτητης καλλιτεχνικής παραγωγής από δημοτικά τέλη και αντικειμενικά κριτήρια. Κατάργηση του ΦΠΑ στην καλλιτεχνική δημιουργία.
  • Εξασφάλιση δημόσιων και δωρεάν υλικοτεχνικών υποδομών, όπως θεατρικών αιθουσών, για δημιουργία, παραγωγή και δημοσιοποίηση του καλλιτεχνικού έργου. Επαναφορά του θεσμού χρηματοδότησης του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων.
  • Κρατική επιχορήγηση στα πειραματικά και μικρά θεατρικά σχήματα καθώς και στον πειραματικό κινηματογράφο.
  • Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των μικρών θεάτρων που απειλούνται με κλείσιμο από το Δήμο Αθήνας.

Θυμίζουμε ότι από τις εγκεκριμένες επιχορηγήσεις 2011-'12 που ανακοινώθηκαν το Φλεβάρη του 2012, δεν έχει δοθεί παρά μόνον το 1/4 και μάλιστα μόνο στους μισούς από τους θιάσους, μετά από πιέσεις της ΕΜΚΕΘΙ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη φτώχεια ...και το θέατρο(2010-06-05 00:00:00.0)
Τριβές και εντάσεις(2009-05-07 00:00:00.0)
Αυτό το έργο... το 'χουμε ξαναδεί(2006-04-09 00:00:00.0)
Επιχορηγήσεις ελεύθερου θεάτρου(2005-11-09 00:00:00.0)
"Εθνική" θεατρική πολιτική του ΥΠΠΟ(1997-09-28 00:00:00.0)
Αλλαγές και πάλι(1996-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ