Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Επιπτώσεις στην υγεία από τις συνθήκες κράτησης

Επιβλαβείς επιπτώσεις από την κράτηση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο, στην υγεία και την ζωή τους, κατήγγειλαν χτες, σε συνέντευξή τους, οι «Γιατροί χωρίς σύνορα». Κατάγγειλαν, επίσης, την κράτηση ανθρώπων από περιοχές, όπως Σομαλία και Ερυθραία, που η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι δε θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Το 36% αυτών των ασθενών που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη ήταν θύματα βίας στις χώρες καταγωγής τους. Η κράτησή τους επιτείνει το πρόβλημα.

Οι γιατροί ανέδειξαν τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την αξιοπρέπεια των μεταναστών μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων στα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών, από την ιατρική τους παρέμβαση το 2013-2014 σε 3 προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης (Κομοτηνή, Ξάνθη, Εβρο) και 4 αστυνομικά τμήματα στη Βόρεια Ελλάδα και τις αυτοψίες σε 27 αστυνομικά τμήματα.

Οπως αναφέρθηκε, στους «χώρους» αυτούς δεν υπάρχει καμιά ιατρική μέριμνα. Οι ίδιοι, λόγω του κενού που υπάρχει από το 2008, έχουν παράσχει πάνω από 10.000 ιατρικές συνεδρίες, ενώ το 2013-2014 πάνω από 5.000. Μάλιστα, όπως επισήμαναν, η Πολιτεία δεν παρέχει ούτε είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής, κάτι που ακούγεται μικρό αλλά είναι απαραίτητο.

Το 70% των προβλημάτων υγείας μεταναστών και αιτούντων άσυλο είναι προβλήματα που συνδέονται με το αναπνευστικό, δερματολογικά ή μυοσκελετικά, τα οποία προέρχονται καθαρά από την παραμονή σε αυτούς τους χώρους. Ενα 10% είναι οδοντιατρικά προβλήματα χωρίς καμία ιατρική βοήθεια.

Οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης παραμένουν από ανεπαρκείς ως εξευτελιστικές. Μαρτυρίες μεταναστών από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κομοτηνής, κάνουν αναφορά στις τουαλέτες του κάτω ορόφου όπου δεν υπήρχαν σωλήνες αποχέτευσης, με αποτέλεσμα τα λύματα, τα απορρίμματα από τον πάνω όροφο να κατεβαίνουν μέσα σε σακούλες σκουπιδιών στον κάτω, για να διοχετευτούν στην κεντρική αποχέτευση. Αποτέλεσμα να μολύνεται ο χώρος και ν' αχρηστεύεται...

Ειδική αναφορά έγινε στους ασυνόδευτους ανήλικους. Μόλις το τελευταίο 6μηνο καταγράφηκαν πάνω από 100 ασθενείς που δήλωσαν στους γιατρούς, στα κέντρα κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα, ότι καταγράφηκαν λανθασμένα ως ενήλικες. Προέρχονται από Σομαλία και Αφγανιστάν και έχουν παραμείνει, όπως καταγγέλθηκε από τους γιατρούς, στον ίδιο χώρο για πολλούς μήνες σε αυτές τις συνθήκες με ενήλικους άντρες, χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη προστασία εκπαίδευση ή σε άλλες υπηρεσίες.

Οι γιατροί έκαναν λόγο για ανθρώπους τσακισμένους, που βιώνουν ματαίωση, δεν έχουν επικοινωνήσει με την οικογένειά τους, γιατί δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών και γιατί δεν έχουν χρήματα ν' αγοράσουν ούτε μια τηλεκάρτα για το καρτοτηλέφωνο. Καμία περιγραφή και εικόνες δε δίνουν, όπως ειπώθηκε, την πραγματικότητα, αν δεν ακούσεις τους ίδιους τους ανθρώπους. Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί...

.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ