Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΛΙ ΚΑΡΕΛΙ
Διώξεις για βασανισμό με αποτέλεσμα το θάνατο

Αρχισαν χτες οι συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας, μετά τις διώξεις που άσκησε σε βάρος τους ο εισαγγελέας Αμφισσας για τρία κακουργήματα, που αφορούν στο θάνατο του κρατούμενου Ιλί Καρέλι. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του στις φυλακές της Νιγρίτας όπου μεταφέρθηκε, καθώς είχε κατηγορηθεί ότι με αυτοσχέδιο μαχαίρι επιτέθηκε και σκότωσε σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών και Μαλανδρίνου, όπως και κατά αστυνομικών του αστυνομικού τμήματος Ιτέας για το θάνατο του βαρυποινίτη. Οι διώξεις αφορούν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα το θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης. Οι διώξεις για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας είναι κατά δεκαοκτώ ατόμων, ενώ για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς τη Ιτέας είναι κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση. Εχουν εκδοθεί ήδη οκτώ εντάλματα σύλληψης για σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση των ιατροδικαστών, ο κρατούμενος Ιλί Καρέλι έφερε εκτεταμένα τραύματα σε όλο το σώμα, που προήλθαν από όργανα (όχι με τα χέρια, πιθανότατα γκλομπς). Οι ιατροδικαστές κάνουν λόγο για πολλαπλές εκχυμωτικές θλαστικές κακώσεις σώματος και κατάγματα στην περιοχή του στέρνου. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιατροδικαστής φέρεται να κατέθεσε ότι το κάταγμα στο στέρνο είναι κοντά στην ώρα θανάτου. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, κάμερα στο διάδρομο των φυλακών Νιγρίτας έχει καταγράψει στις 4 το απόγευμα να βάζουν τον κρατούμενο σε κελί χωρίς κάμερα και δυόμισι ώρες αργότερα να τον βγάζουν, σέρνοντάς τον δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, ο οποίος διώκεται για υπόθαλψη εγκληματία. Σύμφωνα με τις περιγραφές και όσα βλέπουν τη δημοσιότητα, ο διευθυντής παρέλαβε προσωπικά τον κρατούμενο το μεσημέρι της Πέμπτης αλλά στη συνέχεια παρέδωσε τα κλειδιά στον αρχιφύλακα. Δεκαπέντε άτομα φέρονται να εναλλάσσονταν επί δυο ώρες στο δωμάτιο, το οποίο έγινε το κολαστήριο του κρατούμενου. Σύμφωνα και με τον ιατροδικαστή, ενδέχεται το σπάσιμο στο στέρνο να προέρχεται από πάτημα των υπαλλήλων πάνω στον ήδη τραυματισμένο Ιλί Καρέλι. Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ότι ήταν ήδη χτυπημένος όταν έφτασε στις φυλακές της Νιγρίτας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σωφρονιστικών(2014-07-23 00:00:00.0)
Η βαρβαρότητα που βιώνουν 15.000 πολιτικοί κρατούμενοι(2012-05-05 00:00:00.0)
Πήραν άδεια αλλά δε γύρισαν(2007-01-04 00:00:00.0)
Εξαγγέλλουν και πάλι αλλαγές...(2002-05-30 00:00:00.0)
Εκτεταμένες ζημιές από την εξέγερση(2000-04-28 00:00:00.0)
Καζάνι που βράζει όλες οι φυλακές(1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ