Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Συνώνυμο του πολέμου ο καπιταλισμός, δεν παίρνει γιατρειά μόνο ανατροπή

Ανακοίνωση με αφορμή τα 15 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία

«Δεκαπέντε χρόνια μετά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, η ΝΑΤΟική κατοχή που έφερε η "ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο" συνεχίζεται στα Βαλκάνια... ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές δυνάμεις έχουν μετατρέψει το Κόσσοβο σε προτεκτοράτο. 2.000 στρατιώτες της ΕΕ ελέγχουν ακόμα Βοσνία-Ερζεγοβίνη. ΠΓΔΜ και Αλβανία βρίσκονται κι αυτές σε παρόμοιες καταστάσεις...». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ με αφορμή τα 15 χρόνια απ' την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, απ' την οποία δεν έλειπε, φυσικά, η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό.

Οπως καταγγέλλει η ΕΕΔΥΕ: «Συναίνεσαν στους βομβαρδισμούς με μια σειρά προκλητικών δηλώσεων τόσο το ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν στην κυβέρνηση όσο και η ΝΔ που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ενώ ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ τηρούσαν σιγήν ιχθύος, υπερασπίζοντας τις κατάπτυστες συμφωνίες που είχαν επιβάλει κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο στη Γιουγκοσλαβία οι ιμπεριαλιστές, σύμφωνα με τις οποίες δινόταν το "πράσινο φως" για αποστολή αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου».

Συμμετείχαν μάλιστα ενεργά, σημειώνει, με το αντιτορπιλικό «ΚΙΜΩΝ», στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, που βρισκόταν στην Αδριατική, συμβάλλοντας μαζί με άλλα, στην κάλυψη των αμερικανικών πλοίων που εξαπέλυαν πυραύλους κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στη Βοσνία στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής συμμετείχε και ελληνικό τάγμα με δύναμη 250 ανδρών. Στην Αλβανία παρέμενε δύναμη τάγματος 250 ανδρών, με αποστολή τη συμβολή στην ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού.

Υπήρχε, τονίζει η ανακοίνωση, «παροχή διευκολύνσεων και υποστήριξης στις δυνάμεις των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών που βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία. Στρατηγικής σημασίας ήταν ο ρόλος της βάσης στο Ακτιο (...) Ανάλογο ρόλο είχε και η αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη που βρισκόταν σε πολεμική ετοιμότητα».

Την ίδια ώρα, σημειώνει, το ελληνικό έδαφος και ιδιαίτερα η Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αποτελούσε το μεγάλο πολεμικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ.

«Μάρτης 2014: 15 ολόκληρα χρόνια μετά και τα Βαλκάνια μυρίζουν ξανά αίμα» προειδοποιεί η ΕΕΔΥΕ. «Η γενικευμένη καπιταλιστική οικονομική κρίση γονατίζει τους λαούς. Πείνα, ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση και αυταρχισμός είναι οι συνέπειες της "ανάπτυξης" της ΕΕ, που αποτυπώνονται σε κάθε λαϊκό σπίτι καθημερινά (...) σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης, με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστών να οξύνονται (...) γεννιέται ο πόλεμος για να συνεχίσει με άλλα βίαια μέσα όσα δεν κατάφερε η πολιτική».

Η ΕΕΔΥΕ αναφέρεται και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο λαός της οποίας «ζει στο πετσί του τον καυγά της Σκύλλας και της Χάρυβδης για το ποια θα τον καταπιεί».

«Οι λαοί - καταλήγει η ανακοίνωση - έχουμε εμπειρία: Ο καπιταλισμός γεννά τις κρίσεις κι αυτές με τη σειρά τους γεννούν τους πολέμους. Ο ιμπεριαλισμός, ο μονοπωλιακός δηλαδή καπιταλισμός, δεν παίρνει από γιατρειά. Εχθρεύεται τους λαούς και την ειρήνη γιατί περικλείει την εκμετάλλευση, την καταπίεση της εργατικής τάξης, που παράγει τον πλούτο με τον ιδρώτα και το αίμα της, από την αστική τάξη που παρασιτεί πάνω της και καρπώνεται σαν κηφήνας αυτόν τον πλούτο. Μοναδική διέξοδος για να ξεμπερδεύουν μια για πάντα οι λαοί από αυτή τη γάγγραινα, που μόνο νέα δεινά μπορεί να φέρει, είναι η πάλη για αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, η πάλη για να γίνει ο ίδιος ο λαός ιδιοκτήτης και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org