Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Μαζική συγκέντρωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Μεγάλη συγκέντρωση που πήρε το χαρακτήρα αγωνιστικής κινητοποίησης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την επέμβαση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και το ματοκύλισμα του λαού της. Στη συγκέντρωση, που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευτούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης με δύο μαχητικές πορείες που ξεκίνησαν από τις προσυγκεντρώσεις στο Βαρδάρη και στο Αγαλμα Βενιζέλου. Χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν το χώρο μπροστά από την κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, του λιμανιού που το 1999 αποτέλεσε το ορμητήριο των ΝΑΤΟικών για το μακέλεμα του γιουγκοσλάβικου λαού, καθώς χιλιάδες στρατιώτες και στρατιωτικές μηχανές μεταφέρονταν στη Θεσσαλονίκη με τα πλοία και στη συνέχεια οδικώς προωθούνταν στο Κόσσοβο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συναυλία από τους καλλιτέχνες Γιώργο Αετόπουλο, Λιζέτα Καλημέρη, Βασίλη Κασούρα, Σοφία Νάτσιου, Δημήτρη Νικολούδη, Ανθή Τατσιούλη και το συγκρότημα ΚΚΕ - ΚΝΕ, ενώ μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησε μαχητική πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο.

Γραπτό χαιρετισμό στη συγκέντρωση απέστειλε το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, στον οποίο μεταξύ άλλων στάθηκε στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ΗΠΑ - Γερμανίας - ΕΕ, βάσει του οποίου εκτυλίχθηκε ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στην πολύμορφη αντίσταση του λαού της και τη σημασία που είχε η διεθνιστική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης το 1999. Αναφερόμενο στους σημερινούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι «ο μόνος παράγοντας που μπορεί να τους εμποδίσει, να τους περιορίσει και τελικά να τους ανατρέψει είναι η ενότητα της παγκόσμιας εργατικής τάξης», ο προλεταριακός διεθνισμός και η ταξική αλληλεγγύη, η πάλη «για την ανατροπή της κυριαρχίας της αστικής τάξης σε κάθε έθνος και σε κάθε χώρα».

Η ηρωική αντίσταση στη μηχανή του θανάτου

Μέσα από την έκθεση φωτογραφίας που αποτυπώθηκε σε 16 μεγάλες επιφάνειες και «απλώθηκε» στα κάγκελα του Λιμανιού, ζωντάνεψαν οι μνήμες της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αλλά και της ηρωικής αντίστασης των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών που την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1999, για 78 μέρες και νύχτες, όρθωσαν το ανάστημά τους και έστησαν εμπόδια στη διέλευση της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από τις άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Και τότε οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά, συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να εκφραστεί δυναμικά η αντίσταση του λαού μας στο σφαγιασμό του γιουγκοσλάβικου λαού. Πολύμορφα, αψηφώντας τον κίνδυνο, έστηναν μπλόκα στις ΝΑΤΟικές φάλαγγες, στα τρένα, στα λιμάνια.

Στην έκθεση φωτογραφίας, περιλαμβάνονταν εικόνες από τον πόλεμο και τα σημάδια που άφησαν οι βομβαρδισμοί στις υποδομές και τις ζωές του γειτονικού λαού. Εικόνες από την επίσκεψη που πραγματοποίησε τότε στο Βελιγράδι, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χαρίλαο Φλωράκη, από τις αποστολές αλληλεγγύης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην εμπόλεμη ζώνη, στο Νις και το Βελιγράδι.

Εικόνες από την απόβαση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο Λιτόχωρο και τη Γρίτσα, αλλά και την πολύμορφη και ευρηματική αντίσταση του λαού της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Στιγμιότυπα όπως το σταμάτημα του τρένου με τα γερμανικά στρατεύματα, η «έφοδος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 25 Μάρτη, τα δεκάδες μπλόκα στις φάλαγγες ΝΑΤΟικών οχημάτων σε Θεσσαλονίκη, Πολύκαστρο, και αλλού, η ολονύχτια κινητοποίηση στην παραλία της Γρίτσας ενάντια στην απόβαση των Αμερικανών, οι δεκάδες πορείες, η μεγάλη συναυλία που έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους και πολλές άλλες κινητοποιήσεις.

Αντίστοιχο περιεχόμενο με την έκθεση, είχε και το σύντομο βίντεο που επιμελήθηκε η ΚΟ Κ. Μακεδονίας και το οποίο προβλήθηκε χτες, πριν από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org