Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΚΡΗΤΗ
Ενεργειακός σχεδιασμός στην υπηρεσία του λαού σημαίνει κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους

Δήλωση υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή τη συζήτηση για την ενεργειακή σύνδεση Κρήτης - ηπειρωτικής Ελλάδας

Τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου Μαλεβιζίου επισκέφθηκαν ο Στ. Ορφανός, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και ο Μ. Χουστουλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβιζίου.

Στο πλαίσιο της περιοδείας οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» προχώρησαν στην παρακάτω δήλωση σχετικά με τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ενεργειακή σύνδεση Κρήτης - ηπειρωτικής Ελλάδας:

«Για εμάς δεν είναι το κύριο το ποια περιοχή του δήμου μας είναι η πιο κατάλληλη για να φιλοξενήσει το έργο, η Κορακιά ή τα Λινοπεράματα, αν θα υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη κ.λπ. Μας απασχολεί το ποιος όμως θα υλοποιήσει το έργο, ποιος θα έχει τον έλεγχο και ποιος τελικά θα επωφεληθεί από αυτό.

Ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα και ο οποίος, ας σημειωθεί, βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης σε ιδιώτες, επικαλείται ως αναγκαία την υλοποίηση αυτού του έργου γιατί θα συμβάλει στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος του νησιού μας.

Χωρίς τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, τα μεγάλα αιολικά και άλλα έργα που σχεδιάζουν ή υλοποιούν οι ενεργειακοί όμιλοι στην Κρήτη δε θα έχουν κανένα νόημα, γιατί σκοπός τους δεν είναι η κάλυψη των τοπικών αναγκών, όπως ισχυρίζονται. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να εξαγάγουν το ηλεκτρικό ρεύμα, που θα παραχθεί από τις ΑΠΕ, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη, στη βάση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργεί η ΕΕ.

ΕΕ - κυβέρνηση - δήμοι και ιδιώτες τα έχουν κανονίσει ώστε σε 2-3 χρόνια το χρήμα να ρέει άφθονο στα πορτοφόλια των μεγαλοεπιχειρηματιών, με το δημόσιο χρήμα να έχει στηρίξει τις απαραίτητες και ακριβές υποδομές. Τα κόστη είναι τεράστια και τα φορτώνεται στην πλάτη του ο ελληνικός λαός. Τα κέρδη αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα για τους επενδυτές και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία, πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους και να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία. Μόνο μέσα από έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας μπορούμε να επιτύχουμε:

-- Τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

-- Την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, η οποία θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό.

-- Τη διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας.

-- Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων.

-- Την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ