Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2014
Σε νέα ύψη οι φόροι και τα χαράτσια

Η ερμηνευτική εγκύκλιος για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2013 και θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις κοινοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών προς τις Εφορίες. Πρόκειται για την εφαρμογή των διατάξεων του ισχύοντος νόμου (4110/2013) με τον οποίο απογειώνονται οι φόροι και τα άλλα χαράτσια που θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων, για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, αγρότες.

Σε αυτό το πλαίσιο:

Καταργήθηκε ακόμα και το κουτσουρεμένο αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2012. Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους, που συμπιέζεται μόλις σε 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8).

Καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Καταργήθηκε σειρά φοροελαφρύνσεων που αφορούσαν στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Σε συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων νόμων, αφαιρούν με αυτό το μέτρο από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο.

Για τους αυτοαπασχολούμενους προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, για εισόδημα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Για τα 3 πρώτα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας προβλέπεται συντελεστής στο 13% (από το πρώτο ευρώ) και μόνο για το εισόδημα μέχρι τα 10.000 ευρώ. Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ, από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 400 ευρώ στις άλλες περιοχές (δηλαδή, διογκώνεται κατά 250 και 150 ευρώ, αντίστοιχα).

Περικόπτονται φοροαπαλλαγές ακόμη και για ανάπηρους. Συγκεκριμένα, το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος κατά 2.000 ευρώ αντικαταστάθηκε από έκπτωση φόρου 200 ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org