Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Ευρωενωσιακές ιμπεριαλιστικές αποστολές κόντρα σε ανταγωνιστές

Η 4η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Αφρικής προγραμματίζεται να διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα, 2-3 Απρίλη, στις Βρυξέλλες. Σύνοδος στο πλαίσιο της γενικότερης ιμπεριαλιστικής πολιτικής επεμβάσεων της ΕΕ σε μια σειρά γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη, προκειμένου να προωθεί τις θέσεις ευρωενωσιακών μονοπωλίων στους άγριους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για έλεγχο γεωστρατηγικών περιοχών, έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών (ιδίως ενεργειακών) πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20-21/3/2014), ενόψει και της προαναφερόμενης συνόδου, υπάρχει «αυξανόμενη αλληλεξάρτηση της ΕΕ και της Αφρικής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βούληση της ΕΕ να συνεργαστεί περαιτέρω με τους Αφρικανούς εταίρους της για την προώθηση του εμπορίου και της ανάπτυξης (...) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει, ειδικότερα, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η συνεχής διεθνής υποστήριξη προς τους Αφρικανούς εταίρους στον τομέα της ασφάλειας (...) Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη μέσω των αποστολών μη στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κατόπιν αιτήματος μεμονωμένων χωρών και σε στενή συνεργασία με άλλους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες (βλ. ΝΑΤΟ κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό (...) επιβεβαιώνει εκ νέου τη δέσμευση της Ενωσης να αναπτύξει την επιχείρηση EUFOR RCA μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Γενικότερη διείσδυση στην Αφρική

Η EUFOR RCA δρομολογείται ως στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (εκεί επιχειρούν ήδη γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις), σηματοδοτώντας τη βαθύτερη διείσδυση ευρωενωσιακών μονοπωλίων στη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα. Σημειωτέον, στην επιχείρηση μετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, παρέχοντας στρατιωτικό προσωπικό, υποδομές και μέσα (π.χ. στρατηγείο Λάρισας για εκπαίδευση στρατιωτικών αποστολών), σε μια προσπάθεια γεωπολιτικής αναβάθμισης του ρόλου της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Στα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επίσης τονιζόταν ότι «η ΕΕ θα εξετάσει επίσης τρόπους και μέσα υποστήριξης των αφρικανικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ικανοτήτων, οι οποίες θα ενισχύσουν την αφρικανική αρχιτεκτονική ειρήνης και ασφάλειας (...) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η στήριξη της ανάπτυξης των αφρικανικών ικανοτήτων με τρόπο ολοκληρωμένο και συστηματικό, ο οποίος περιλαμβάνειπαροχή συμβουλών, καθοδήγησης, εκπαίδευσης και εξοπλισμού».

Με όχημα την ασφάλεια και την εκπαίδευση, στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ έχουν ήδη πατήσει πόδι σε διάφορες γωνιές της αφρικανικής ηπείρου. Π.χ. με τη ναυτική επιχείρηση «Αταλάντα» της ΕΕ, ενάντια στην «πειρατεία» και άλλες «ασύμμετρες απειλές», πολεμικά πλοία της ΕΕ (ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρρά») περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανατολικά της ηπείρου. Με την «ΕU Training Mission» στρατιωτικά στελέχη της ΕΕ εγκαταστάθηκαν στο Μάλι, έχοντας εκπαιδεύσει ήδη 3.000 στρατιώτες, ενώ θα εκπαιδεύσουν άλλους 3.000. Με την «EU Training Mission» στη Σομαλία μετέβησαν στο Μογκαντίσου εκατό εκπαιδευτές από κράτη-μέλη της ΕΕ για την εκπαίδευση σομαλικών Ενόπλων Δυνάμεων κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org