Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Σε πλήρη ενεργοποίηση για ιμπεριαλιστική πολεμική προετοιμασία

Σε φάση πλήρους ενεργοποίησης έχει περάσει, κατόπιν εντολών της κυβέρνησης, το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, προετοιμάζοντας εντατικά στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, από μια σειρά χώρες της λυκοσυμμαχίας, για αποστολές προστασίας μονοπωλιακών συμφερόντων όπου Γης. Προετοιμασία τους μπρος και στο ενδεχόμενο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με στόχο τη διασφάλιση των μεταφορών και του ανεφοδιασμού.

Το ΚΕΝΑΠ έχει αποστολή την εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Εχουν ήδη εκπαιδευτεί εκεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.ά. Ενδεικτικό της σημασίας του το γεγονός ότι πρόσφατα το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει ως «το διαμάντι του ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το πλαίσιο, 26 και 27 Μάρτη φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του η ετήσια συνάντηση των μελών του «Συμβουλίου της Στρατιωτικής Επιτροπής Τυποποίησης στο Ναυτικό περιβάλλον» του ΝΑΤΟ μετά από σχετική πρόταση του Ναυτικού Κλάδου της Υπηρεσίας Τυποποίησης του ΝΑΤΟ. Σκοπός της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν 22 σύνεδροι από 16 χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Τουρκία), ήταν η «συζήτηση σημαντικών θεμάτων σχετικά με την τυποποίηση στο ναυτικό περιβάλλον», η οριοθέτηση κοινών κανόνων εμπλοκής, και των αντίστοιχων εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν, 19 έως 21 Μάρτη, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ στο πλαίσιο άσκησης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, «Σεμινάριο Θαλάσσιας Επιτήρησης και Ασφάλειας». Στόχος η εμπέδωση της πολυδιαφημισμένης Στρατηγικής θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ για προστασία των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων όπου χρειαστεί. Συμμετείχαν περίπου 150 σύνεδροι προερχόμενοι από 18 κράτη - μέλη της ΕΕ και υπηρεσίες της Ενωσης.

Κομβικό ρόλο έπαιξε το ΚΕΝΑΠ και στην πολυεθνική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2014», 14 έως 21 Μάρτη. Διεξήχθη στη Σούδα και το δυτικό Κρητικό Πέλαγος, περιελάμβανε εν όρμω και εν πλω εκπαίδευση. Στην άσκηση, συμμετείχαν ναυτικές μονάδες από Ελλάδα, Σλοβενία και Ιταλία, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και η μόνιμη αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), η οποία παρέχει στο ΝΑΤΟ «συνεχή αντιναρκική ναυτική υποστήριξη», ως «αντιναρκική δύναμη μόνιμα διαθέσιμη στη Μεσόγειο». Είναι διαθέσιμη στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης. Σε «κανονικές συνθήκες» περιλαμβάνει οκτώ ναρκοθηρευτικά - ναρκαλιευτικά και ένα σκάφος υποστήριξης, από διάφορες χώρες της λυκοσυμμαχίας.

Το ΚΕΝΑΠ από 14 έως 17 Μάρτη παρείχε εντατική εκπαίδευση σε 102 στελέχη των μονάδων που συμμετείχαν στη «ΝΗΡΗΙΣ 2014», σε θεωρητικά και πρακτικά αντικείμενα των «Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής και Καταπολέμησης της Πειρατείας». Ακολούθως, από 18 έως 21 Μάρτη διέθεσε τρεις εκπαιδευτές ως αξιολογητές μονάδων εν πλω.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org