Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τη Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη των χαλυβουργών

Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει αστυνομικοί και άνθρωποι του απεργοσπαστικού μηχανισμού

Από συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την «Ελληνική Χαλυβουργία», τον Ιούλη του 2012

Eurokinissi

Από συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την «Ελληνική Χαλυβουργία», τον Ιούλη του 2012
Συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της «παραβίασης δικαστικής απόφασης» και της «παράνομης βίας». Οι διώξεις αφορούν 6 απεργούς που συμμετείχαν στη βάρδια της περιφρούρησης τα χαράματα της 20ής Ιούλη 2012 και συνελήφθησαν κατά την επέμβαση των ΜΑΤ. Επίσης, 18 χαλυβουργούς και μια γυναίκα απεργού, που είχαν μηνυθεί από το μηχανισμό της εργοδοσίας.

Μέχρι στιγμής, ως μάρτυρες κατηγορίας έχουν καταθέσει τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση στις 20 Ιούλη 2012 και στη σύλληψη 6 απεργών, καθώς και εργαζόμενοι που κατά τη διάρκεια της πολύμηνης απεργίας αποτέλεσαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται από τις καταθέσεις τους καμία κατηγορία.

Συγκεκριμένα, από την ακροαματική διαδικασία προκύπτει πως τα ξημερώματα της μέρας της επέμβασης των ΜΑΤ, λίγο πριν τις 5 το πρωί, έξω από το εργοστάσιο δεν υπήρχαν εργαζόμενοι που ήθελαν να πιάσουν δουλειά, ούτε σημειώθηκε οποιοδήποτε επεισόδιο, αλλά οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Οι απεργοί κατηγορούνται ακόμα ότι δεν εφάρμοσαν τη δικαστική απόφαση στις 29/5/2012, που δημοσιοποιήθηκε στις 5/6/2012 και έκρινε την απεργία τους παράνομη. Ωστόσο, στις 28/5/2012 έγινε νέα Γενική Συνέλευση, που πήρε απόφαση για απεργία, την οποία δεν έχει προσβάλει κανείς μέχρι σήμερα.

Μπορεί οι μάρτυρες κατηγορίες να μην καταφέρνουν να στηρίξουν το κατηγορητήριο, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας, τα δίνουν όμως όλα στην επίθεση στη διοίκηση του σωματείου που οργάνωσε την απεργιακή μάχη, στους συναδέλφους τους που μπήκαν μπροστά σε αυτή, στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έκαναν κάθε προσπάθεια να γίνει ο αγώνας των χαλυβουργών υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.

Κάθε μαρτυρία κατηγορίας κάνει και πιο φανερό τον πραγματικό στόχο της δίωξης, που είναι να βρεθεί στο εδώλιο η πολύμηνη απεργία, που πυροδότησε την αλληλεγγύη ανθρώπων κάθε ηλικίας, εργαζομένων και ανέργων, ακόμα και από άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ