Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η πολιτική κηδεία του σ. Δημήτρη (Τάκη) Τσίγκα

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Σήμερα στις 15.30, στο Β' Νεκροταφείο Αθήνας (Λεωφόρος Ηρακλείου), πραγματοποιείται η πολιτική κηδεία του συντρόφου Τάκη Τσίγκα, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα τη Δευτέρα, σε ηλικία 61 ετών.

Για το θάνατο του σ. Τ. Τσίγκα, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την πρόωρη απώλεια του σ. Τάκη Τσίγκα από την επάρατο νόσο.

Ο σ. Τάκης Τσίγκας γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 14 Μάη του 1953, όπου τέλειωσε το δημοτικό σχολείο (Καπλάνειος Σχολή) και το γυμνάσιο (Ζωσιμαία Σχολή). Από τα μαθητικά του χρόνια ήρθε σε επαφή με τους αγώνες και τις ιδέες του λαϊκού κινήματος και συμμετείχε στις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις για το Κυπριακό το 1964.

Ο σ. Τάκης Τσίγκας πέρασε στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας το 1972 και από τις πρώτες κιόλας μέρες της παρουσίας του στην πόλη και το πανεπιστήμιο, συμμετείχε σε όλες τις αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις των φοιτητών της Πάτρας, με κορυφαία την κατάληψη του Πανεπιστημίου το Νοέμβρη του '73, στην οποία εκλέχθηκε στη 12μελή Επιτροπή Κατάληψης, ενώ από το Φλεβάρη του ίδιου έτους είχε εκλεγεί στην πενταμελή Επιτροπή Αγώνα. Ο σ. Τάκης Τσίγκας συνελήφθη πολλές φορές από την Ασφάλεια της Πάτρας και των Ιωαννίνων και βασανίστηκε για την αγωνιστική του δράση κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, μένοντας αλύγιστος και ακλόνητος αγωνιστής.

Οι διώξεις για τον σ. Τάκη συνεχίστηκαν και μετά τις μέρες του Πολυτεχνείου, φυλακίστηκε μέχρι τα Χριστούγεννα του '73, ξαναγνώρισε την αγριότητα στα κρατητήρια της Ασφάλειας Ιωαννίνων, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση ενάντια στο ΚΚΕ.

Με τη μεταπολίτευση ο σ. Τάκης Τσίγκας οργανώνεται στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, δουλεύει για την οικοδόμηση της ΚΝΕ στην Αχαΐα, αναλαμβάνει Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ από την άνοιξη του 1975 συμμετείχε και στο Γραφείο της Επιτροπής Πόλης Πάτρας του Κόμματος. Το 1983 ο σ. Τσίγκας εκλέγεται Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου - Δυτικής Στερεάς και Νήσων και στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το Μάη του 1987, εκλέγεται μέλος της ΚΕ.

Στα δύσκολα χρόνια της αντεπαναστατικής ανατροπής του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης και μετάλλαξης του ΚΚΕ από τον οπορτουνισμό, ο σ. Τάκης Τσίγκας υπεράσπισε τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία και τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και του Πολιτικού Γραφείου στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος και στο 14ο εκλέχτηκε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ανέλαβε διευθυντής του "Ριζοσπάστη". Στο 15ο Συνέδριο επανεκλέγεται μέλος της ΚΕ, με ευθύνη την αρχισυνταξία του "Ριζοσπάστη". Μέχρι το 19ο Συνέδριο υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Στο διάστημα 2007 - 2013, ο σ. Τάκης Τσίγκας διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού του Κόμματος.

Ο σ. Τάκης Τσίγκας αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα του ΚΚΕ, της εργατικής τάξης και του λαού μας, για καλύτερες μέρες, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ο σ. Τσίγκας χωρίς να υπολογίζει δυσκολίες, με αγωνιστική σεμνότητα τίμησε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μαρίνα, στις δύο του κόρες και τους οικείους του.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη 27 Μάρτη και ώρα 3.30 μ.μ. από το Β' Νεκροταφείο Αθήνας (λεωφόρος Ηρακλείου)».

  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην σ. Βούλα Τσίγκα και στην οικογένειά της, για το θάνατο του πατέρα της και στελέχους του ΚΚΕ, σ. Τάκη Τσίγκα.
  • Οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ ανακοίνωσαν πως βάζουν λεωφορείο για την Αθήνα, σήμερα Πέμπτη για όσους συντρόφους επιθυμούν να παραβρεθούν στην κηδεία του σ. Τάκη Τσίγκα. Η αναχώρηση θα γίνει από την Ακτή Δυμαίων, στο ύψος της εκκλησίας του Αγ. Ανδρέα, στις 10.30.
  • Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του σ. Τάκη Τσίγκα εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΕΣΗΕΑ και το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ