Τρίτη 25 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους από το Σάββατο το πρωί, όταν σημειώθηκε τεράστια κατολίσθηση λάσπης σε ορεινή πλαγιά της περιοχής Σνόχομις της Ουάσιγκτον, έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις που υπερχείλισαν τμήμα του παρακείμενου ποταμού Στιλαγκουάιμς. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι αγνοούμενοι έχουν φτάσει τους 108 και οι τραυματίες τους 10 (ανάμεσά τους και ένα βρέφος 11 μηνών). Στο μεταξύ, ανεστάλη χτες επ' αόριστον η πλεύση σκαφών σε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια ναυσιπλοΐας στις ΗΠΑ, μετά τη μόλυνση του λιμανιού του Χιούστον στο Τέξας με 643 τόνους πίσσας και αργού πετρελαίου, έπειτα από τη σύγκρουση ανάμεσα σε πλοίο και μία τεράστια φορτηγίδα που μετέφερε αργό πετρελαίου περίπου 3.400 τόνων. Τέλος, εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας χτες ξημερώματα στο Σικάγο προκάλεσε τον τραυματισμό 32 ατόμων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκρηξη κοντά σε κρησφύγετο ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που σημειώθηκε σε λαϊκή αγορά χωριού Ενγκουροσόγιε της βορειοανατολικής Νιγηρίας, είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο, στο ναυάγιο πλοίου στη λίμνη Αλμπερτ, φυσικό σύνορο μεταξύ της Ουγκάντας και της ΛΔ Κονγκό.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τη σύλληψη του προέδρου και της γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων μαοϊκής κατεύθυνσης, που διατηρεί και ένοπλη οργάνωση, το «Νέο Λαϊκό Στρατό», ανακοίνωσαν την Κυριακή οι αρχές της χώρας. Συνελήφθησαν ο Μπενίτο και η Βίλμα Τιάμσον και άλλα 5 μέλη της οργάνωσης. Οι συλλήψεις γίνονται μια βδομάδα πριν τη συμπλήρωση των 45 χρόνων από την ίδρυση της ένοπλης οργάνωσης, ενώ σε αναλύσεις που γίνονται στον αστικό τύπο των Φιλιππίνων, η σύλληψη με την κατηγορία «των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» θεωρείται ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση αυτή.

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν άγνωστοι ένοπλοι (πιθανώς ισλαμιστές) σε φυλάκιο του στρατού στη νότια Υεμένη.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Κηδεύτηκε χτες ο Αντόλφο Σουάρες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας (1977-1981). Πέθανε σε ηλικία 81 ετών από λοίμωξη του αναπνευστικού. Εμεινε στην ιστορία ως μια προσωπικότητα του αστικού πολιτικού κόσμου που ξεκίνησε από υπουργός της δικτατορίας του Φράνκο, ενώ μετά ως πρωθυπουργός προχώρησε σε σημαντικούς αστικούς εκσυγχρονισμούς και συμβιβασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ