Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Διαδήλωσαν ενάντια σε διαθεσιμότητα και απολύσεις

Εξέπνευσε χτες το οκτάμηνο για τους εργαζόμενους του Δημοσίου που μπήκαν πρώτοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας

Από την παρέμβαση που έκανε χτες στο Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων το Συνδικάτο ΟΤΑ
Από την παρέμβαση που έκανε χτες στο Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων το Συνδικάτο ΟΤΑ
Καμιά διαθεσιμότητα, καμία απόλυση απαίτησαν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έκαναν χτες, μέρα που έληγε η περίοδος της διαθεσιμότητας για όσους εργαζόμενους του Δημοσίου εντάχθηκαν πρώτοι σ' αυτό το καθεστώς, πριν από οκτώ μήνες. Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και έκαναν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς είχαν προσυγκεντρωθεί νωρίτερα στην Ομόνοια. Συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, πορεία στους δρόμους της πόλης και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας Κ. Γκιουλέκα, έκαναν οι εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκης.«Αντιλαμβάνομαι την εύλογη αγωνία και οργή των εκπαιδευτικών που δεν επανατοποθετούνται και οδηγούνται στην απόλυση», δήλωσε χτες από τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Παιδείας, σε μία ευθεία παραδοχή ότι επίκεινται απολύσεις.

Χτες εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες για την κατάταξη και διάθεση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα. Οπως προκύπτει, από τους 1.850 που βγήκαν αρχικά σε διαθεσιμότητα, 670 παραμένουν σ' αυτό το καθεστώς, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί σε άλλη θέση, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή του οκταμήνου. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος έκανε λόγο για «ύστατη προσπάθεια» και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει κάποιες δεσμεύσεις, που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις, όσον αφορά ορισμένους αριθμούς διαθεσιμοτήτων, ορισμένους αριθμούς απολύσεων».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Για το θέμα της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών, το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε το απόγευμα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως προέκυψε, μεταξύ των απολυμένων θα είναι οι 200 από τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς, για τους οποίους δεν προκηρύχθηκαν τελικά οι θέσεις σε ΙΕΚ και ΣΕΚ. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν επίσης στην εφαρμογή της αξιολόγησης, του ελέγχου δηλαδή προσαρμογής της Παιδείας και του εκπαιδευτικού στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Χτες το μεσημέρι, συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, με στόχο να μπλοκάρουν σεμινάριο για στελέχη της εκπαίδευσης, τα οποία θα παίξουν το ρόλο του αξιολογητή. Δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την είσοδο.

Κινητοποιήσεις και στους δήμους

Συμβολικές καταλήψεις στα Δημαρχεία Ηλιούπολης και Αγίων Αναργύρων έκαναν από νωρίς χτες το πρωί οι δυνάμεις του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, αντιδρώντας στις απολύσεις των σχολικών φυλάκων, η διαθεσιμότητα των οποίων έληξε χτες. Από τους 2.000 περίπου σχολικούς φύλακες, οι 526 θα απορροφηθούν σε νοσοκομεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία θα βρεθεί στην ανεργία.

Σε άλλους δήμους, οι Σύλλογοι των εργαζομένων μοίρασαν ανακοινώσεις σε σχολεία, κεντρικά σημεία, λαϊκές αγορές, ενώ άλλα σωματεία των ΟΤΑ διοργάνωσαν εκδηλώσεις, εξορμήσεις και περιοδείες. Στα δυο δημαρχεία όπου έγινε συμβολική κατάληψη, στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν σωματεία, οι τοπικές Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς και ενώσεις των περιοχών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου δικαιώνονται 36 σχολικοί φύλακες στο Δήμο Ιλίου. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους, λαμβάνοντας το 100% των αποδοχών τους.

Τέλος, νέους διορθωτικούς πίνακες κατάταξης και διάθεσης των σχολικών φυλάκων ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις σχολικών φυλάκων, οι οποίοι, στους πρώτες πίνακες, ενώ είχαν τα απαραίτητα μόρια, είχαν αποκλειστεί από τη μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία και οδηγούνταν στην απόλυση. Σύμφωνα με καταγγελίες, στους πρώτους πίνακες περιλαμβάνονταν άτομα που δεν έχουν τα απαραίτητα μόρια και αποκλείστηκαν τρίτεκνοι επειδή δεν πήραν τα μόρια που τους αντιστοιχούν.

Με τους νέους πίνακες φαίνεται να έχουν διορθωθεί μια σειρά τέτοιων περιπτώσεων. Ωστόσο, και πάλι υπάρχουν καταγγελίες ότι έχουν μοριοδοτηθεί με άνισο τρόπο άτομα που έχουν τα ίδια προσόντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ