Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση διείσδυσης στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΕ για διείσδυση κεφαλαίων της στην Ουκρανία και άλλες πρώην Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Στις διεργασίες μετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας να προωθήσει τις θέσεις ελληνικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, επιβεβαίωσε ότι αύριο, δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μετέχουν οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών (και ο Αντ. Σαμαράς), στις Βρυξέλλες, θα υπογραφούν τα πολιτικά κεφάλαια της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ.

Σκιαγραφώντας τις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις και τις εύθραυστες ισορροπίες της «ιμπεριαλιστικής» ειρήνης όπου Γης, το πώς αυτές επηρεάζουν και τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε πως στο ζήτημα της Ουκρανίας «η ελληνική θέση είναι ταυτόσημη με την ευρωπαϊκή (...) Βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, σε δυο πυλώνες, οι οποίοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί για εμάς, για την πολιτική μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για την πολιτική μας στο Κυπριακό, που είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων». Πάντως, αναγνώρισε ότι στο περιλάλητο διεθνές δίκαιο και «ο συσχετισμός των δυνάμεων, τα πραγματικά γεγονότα, οι πραγματικές καταστάσεις, από ένα σημείο και μετά παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

Σε κάθε περίπτωση, είναι ακριβώς αυτό το πεδίο των οξυμένων ενδοαστικών ανταγωνισμών και εύθραυστων ισορροπιών όπου θέλει να κινείται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διευρύνει το ρόλο και την επιρροή της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι, ο Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα «θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια» στην «ανθρωπιστική αποστολή» του ΟΗΕ στην Ανατολική Ουκρανία, θέτοντας στη διάθεση του ΟΗΕ και το προξενείο της Μαριούπολης. Οπως θα συμμετάσχει και στην αποστολή (πάντα στην Ανατ. Ουκρανία) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία είναι «σύνθετη αποστολή», έχει και στρατιωτικούς παρατηρητές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ