Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μέσα στο «μαντρί» της ΕΕ δεν πρόκειται να δει προκοπή ο λαός

Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»

Από κινητοποίηση της ΚΝΕ έξω από τον «Ερυθρό Σταυρό», ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας
Από κινητοποίηση της ΚΝΕ έξω από τον «Ερυθρό Σταυρό», ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας
Τα προβλήματα των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» άκουσε και είδε από κοντά χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Νίκος Σοφιανός. Στην περιοδεία του σε εργαστήρια, μαγειρεία και πλυντήρια, άκουσε τα όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από τις περικοπές προσωπικού, τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών αλλά και τις υπερωρίες που κάνουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν στον Ν. Σοφιανό πως η δουλειά δε βγαίνει με έναν ή δύο μόνιμους σε νευραλγικά σημεία του νοσοκομείου, όπως η αιμοδοσία: «Οι περικοπές προσωπικού είναι συνεχείς. Αν δεν έρθει κάποιος μόνιμος, αν δεν έρθει ένας άνθρωπος να κάνει τους έξι μήνες εκπαίδευση και να μείνει, δεν κάνεις τίποτα. Φέρνουν με συμβάσεις και στην τελική δεν κάνεις τίποτα έτσι», σημείωναν. Αλλοι εργαζόμενοι τόνιζαν πως οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο, καθώς φτάνουν να δουλεύουν και διπλά ωράρια, χωρίς μάλιστα να πληρώνονται ούτε το κανονικό ωράριο.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, με τη στάση του σχετικά με το κλείσιμο των κλινικών και των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα, ο Ν. Σοφιανός είπε πως «τα τελευταία τρία χρόνια, έκλεισαν πέντε νοσοκομεία. Είδατε το δήμαρχο να φωνάζει; Να κάνει κάτι; Στο τέλος, το λογαριασμό τον πληρώνει ο κοσμάκης».

Παράλληλα τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα από την κατάσταση που βιώνουν και υπογράμμισε πως είναι ευκαιρία αυτές οι εκλογές για να δείξουν τη δύναμή τους. «Ο καθένας μπορεί να ψηφίζει ό,τι θέλει», σημείωσε, «και μετά στον καναπέ του να κάθεται και να βράζει στο "ζουμί" του. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να το δει και αλλιώς το πράγμα. Το θέμα δεν είναι να αλλάξουν τα πρόσωπα. Πρέπει να αλλάξει η πολιτική», ενώ επεσήμανε πως «η επιλογή στο ΚΚΕ δε θα σας βγάλει κάτι άλλο μετά. Γιατί, άλλο ψηφίζεις και βλέπεις ότι άλλο σου βγαίνει στην πορεία...»

Παράλληλα, ο Ν. Σοφιανός υπενθύμισε πως «αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι έγινε, τι άλλαξε; Πήρε 27% και τι έγινε; Είδατε το 1,7 εκατομμύρια κόσμου να βγαίνει στο δρόμο; Εκτός από το "θέατρο" στη Βουλή δεν έκανε τίποτα άλλο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Οταν κάθονται στον καναπέ, όταν ο ένας βλέπει την πλάτη του άλλου, όταν ο ιδιωτικός υπάλληλος λέει ότι "ο δημόσιος υπάλληλος είναι βολεμένος κ.τλ.", όταν ο πενταμηνίτης νιώθει τυχερός που θα δουλέψει πέντε μήνες με 400 ευρώ, όταν λοιπόν το σύστημα δουλεύει έτσι, έχεις και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στο "μαντρί" της ΕΕ. Μέσα σε αυτό το "μαντρί" δεν πρόκειται να δει προκοπή ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι μια αλήθεια. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η κατάσταση δεν αλλάζει μέσα στην ΕΕ, με αυτήν την οικονομία, με το καπιταλιστικό σύστημα. Πού θα βρει δουλειά το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι μέσα σε μια θάλασσα εισαγωγών; Πρέπει να καταλάβει τι του φταίει. Μόνο ένας λαός αποφασισμένος μπορεί να βγάλει τη χώρα έξω από την ΕΕ, να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές, ο Ν. Σοφιανός τόνισε πως «δε γίνεται να έχεις και ιδιωτική και δημόσια Υγεία. Να έχεις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες, όπως τα μαγειρεία, την καθαριότητα και σύντομα τα εργαστήρια και το φαρμακείο. Σε λίγο καιρό θα δούμε και άλλες πατέντες, όπως αυτές στη Γερμανία, όπου θα υπάρχουν γιατροί ημερήσιοι».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org