Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Διεργασίες για ταχύτερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Με την προετοιμασία διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ασχολήθηκε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στρατηγικός στόχος όλων αυτών των διαδικασιών, η προώθηση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, η διάνοιξη νέων πεδίων δραστηριοποίησης και κερδοφορίας τους, η αυστηρή εφαρμογή των αντιλαϊκών επιταγών του ευρωμονόδρομου.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έκανε μια τελική επεξεργασία πάνω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής, όπου περιλαμβάνονται: Εκθεση για την ως τώρα εφαρμογή του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, κλίμα και Ενέργεια, η προετοιμασία της προσεχούς διάσκεψης κορυφής ΕΕ - Αφρικής. Επίσης, θα συζητηθούν τα γεγονότα της Ουκρανίας, με έμφαση στην ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών - μελών από τα ρωσικά μονοπώλια Ενέργειας.

Στα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου διακηρύσσεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κλείσει το πρώτο στάδιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου «εκτιμώντας τη συνολική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων ανά χώρα για το 2013» και «παρέχοντας καθοδήγηση στα κράτη - μέλη ως προς τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης και τα εθνικά προγράμματά τους μεταρρυθμίσεων για το 2014, προκειμένου να εφαρμόσουν τις προτεραιότητες που τίθενται στην ετήσια επισκόπηση της Επιτροπής για την ανάπτυξη και όπως συμφωνήθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2013». Επίσης, «με βάση την ενδιάμεση επισκόπηση που διαβίβασε η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σημειώσει την κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" και θα προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση». Επιδιώκεται δηλαδή επιβολή περισσότερων μέτρων ενίσχυσης των μονοπωλίων με προώθηση «μνημονίων διαρκείας» σε όλα τα κράτη - μέλη.

Για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραμμίσει τη σημασία μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης (...) θα τονίσει ορισμένα από τα κύρια ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως το κόστος της Ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα, σκιαγραφώντας τις ανισομετρίες στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις ενδοαστικές διαφορές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, που προέδρευσε στο χτεσινό Συμβούλιο: «Ο στόχος είναι (...) να διαμορφώσουμε συγκροτημένες ευρωπαϊκές πολιτικές για να επιτύχουμε προσιτές τιμές Ενέργειας, ασφάλεια στην παροχή και βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Η διαφορά ανάμεσα στις ενεργειακές τιμές Ευρώπης και ΗΠΑ αλλά και μεταξύ χωρών της ΕΕ, επηρεάζει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και, εν τέλει, την ανάπτυξη της ηπείρου».

Τέλος, όπως διαχέεται από τις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειωθεί η εξάρτηση των κρατών - μελών από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, δείχνοντας ουσιαστικά τη Ρωσία, καθώς είναι βασικός προμηθευτής της ΕΕ (της παρέχει σχεδόν το εν τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει), ενώ από την Ουκρανία διέρχεται ένα κρίσιμο τμήμα του δικτύου αγωγών μεταφοράς του αερίου.

Οπως είπε χτες ο Βενιζέλος, η συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων απλώθηκε και στο «πώς θα προωθήσουμε την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των οδών προμήθειας. Γιατί πρέπει να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και να διαφοροποιήσουμε και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τρίτες χώρες». Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να αναβαθμίσει το ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και την ΕΕ, διαφημίζοντας τα τέτοια κοιτάσματα της χώρας σε Ιόνιο και Κρήτη, παζαρεύοντάς τα με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ και μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org