Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με τη σφραγίδα του κεφαλαίου η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, για τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας και τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου, το οποίο, μέσω των νέων αντιλαϊκών μέτρων, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και μέτρων που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και το Ασφαλιστικό, αποκτά πρόσβαση σε πάμφθηνη εργατική δύναμη και εργαλεία για τον εκτοπισμό των μικρών επαγγελματιών από την αγορά.

Και αυτή η συμφωνία αποδεικνύει αυτό που μόνο το ΚΚΕ τονίζει, ότι δηλαδή τα μνημόνια ενσωματώνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών που υπήρχαν προ κρίσης και μνημονίων και σήμερα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες - μέλη, είτε μέσω των μηχανισμών της τρόικας είτε και χωρίς αυτούς. Ακόμη και αν τελειώσει η σημερινή μορφή των μνημονίων, η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, μέσω των μηχανισμών εποπτείας και επιτήρησης που έχει συγκροτήσει πλέον η ΕΕ.

Αποδεικνύει, επίσης, ότι μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που στόχο έχουν να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, σε βάρος των λαών. Η όποια δοσολογία μεταξύ των δύο δεν αλλάζει την ουσία αυτού του αντιλαϊκού μείγματος.

Μέσα και από αυτήν τη συμφωνία, είναι φανερή η προσπάθεια να διχάσουν και να διαιρέσουν τους εργαζόμενους σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους - ανέργους, ακραία φτώχεια - νοικοκυριά "με αντοχές", προκειμένου να υλοποιήσουν ευκολότερα την αντιλαϊκή πολιτική. Για παράδειγμα, η μείωση των τριετιών για τους μακροχρόνια άνεργους δε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να αντικαταστήσουν το προσωπικό και να προσλάβουν άλλους "φτηνότερους". Αντίστοιχα, τα ψίχουλα από το ματωμένο πλεόνασμα προς την πιο ακραία φτώχεια έχουν στόχο να εξωραΐσουν μια πολιτική που τα επόμενα χρόνια θα δημιουργεί συνεχώς περισσότερους φτωχούς και πάμφτωχους.

Ο λαός δεν πρέπει, λοιπόν, να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανακούφιση, που θα προέλθει από την ανάκαμψη και την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Η όποια επιστροφή στην καπιταλιστική ανάκαμψη δε θα αναπληρώσει τις απώλειες σε δικαιώματα ούτε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης συνολικά του λαού. Και την επόμενη μέρα, με όποια κυβέρνηση, θα είναι παρούσες οι αντιλαϊκές επιδιώξεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι οποίες θα πλασάρονται ως αναγκαίες, προκειμένου "να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάπτυξη, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να μην επιστρέψουμε στην κρίση".

Ο λαός μπορεί σήμερα να δει καλύτερα τις παγίδες που του στήνουν οι διάφορες λεγόμενες "αντιμνημονιακές" δυνάμεις και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες υποστηρίζουν την ΕΕ και ορκίζονται στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανταγωνιστικότητας, αποδέχονται δηλαδή τις αιτίες των αντιλαϊκών μνημονίων διαρκείας.

Σήμερα, χρειάζεται να δυναμώσουν η λαϊκή οργάνωση και πάλη, η ενότητα των εργαζομένων, η λαϊκή συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για να απαλλαγεί ο λαός οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το 60% - 70% των μέτρων θα τα θέλαμε κι εμείς...»(6/2/2015)
Με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου(23/11/2014)
Ανάγκη για το κεφάλαιο - Ολεθρος για το λαό(6/4/2014)
Τσακίζουν το λαό με ή χωρίς μνημόνια(21/3/2014)
Στη μάχη για την απεργία(15/9/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org