Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου

Σε συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) κατέληξε, χτες το μεσημέρι, η 5η αξιολόγηση του «προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», επισφραγίζοντας τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Το νέο επικαιροποιημένο «μνημόνιο συνεργασίας» προβλέπει 6μηνη μεταβατική περίοδο πριν δρομολογηθούν τα επόμενα μέτρα, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, εστίασε στη διανομή μικρού μέρους από το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού: «Πάνω από 500 εκατ. ευρώ που θα δοθούν αμέσως σε 1 εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με εισόδημα με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ». Ταυτόχρονα, διαφήμισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, μέσω της οποίας μειώνεται το «εργατικό κόστος» προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματιών. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η εφαρμογή της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας των μέτρων που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.

Οι νέες αντιλαϊκές διατάξεις θα κατατεθούν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες, με τη μορφή «εφαρμοστικού νόμου», στη βάση του οποίου θα κυρωθεί η συμφωνία για την εκταμίευση των δόσεων. Αγνωστο μέχρι στιγμής είναι το αν θα συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο με ένα μόνο άρθρο ή σε περισσότερα.

Λαιμητόμος για τους εργαζόμενους

Το νέο πακέτο για τα εργασιακά περιλαμβάνει νέα μείωση κατά 3,9% των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών (2,9% από την 1η Ιούλη και ακόμα 1% ως το 2016), ενώ για να χρυσώσουν το χάπι αφαιρείται και 1 μονάδα από τις εισφορές των εργαζομένων, σταγόνα στο ωκεανό των περικοπών των τελευταίων χρόνων στους μισθούς.

Σε ετήσια βάση οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κερδίζουν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, που θα λείπει από τα ταμεία του ΙΚΑ, σε συνάρτηση με τη μείωση των εσόδων του (εισφοροδιαφυγή, αύξηση ανεργίας, χαμηλοί μισθοί) και τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, θα το οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία. Στη βάση αυτή, κυβέρνηση και τρόικα θα ανοίξουν το δρόμο για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και περικοπές στις ήδη ισχνές συντάξεις.

Παράλληλα, επειδή οι απαλλαγές προς τους εργοδότες θα προέλθουν κυρίως από τις εισφορές προς τον ΟΑΕΔ, όπως και στην περίπτωση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που δίνει μέχρι τώρα ο Οργανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να καταργηθεί το οικογενειακό επίδομα που λαμβάνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όταν αυτό δεν προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους. Εξίσου στο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα μητρότητας του ΟΑΕΔ, δηλαδή η 6μηνη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας, μέσω των οποίων καλύπτονταν η διαφορά του εργατικού μισθού από το επίδομα που έδινε το ΙΚΑ για το διάστημα αυτό.

Οσον αφορά τις τριετίες, η μείωσή τους, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε το 2012, θα επιβληθεί τώρα με πρόσχημα τη μακροχρόνια ανεργία. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα επιβάλλει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα.

Για τις ομαδικές απολύσεις και την πλήρη απελευθέρωσή τους, προς το παρόν παραμένει το καθεστώς που διαμορφώθηκε με την τελευταία παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Το καθεστώς αυτό, ωστόσο, και η κατάργηση της άδειας του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για ομαδικές απολύσεις θα επανεξεταστεί μετά από ένα εξάμηνο.

Πρόκληση με το πλεόνασμα

Η πρόκληση έχει και συνέχεια, με τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από την αφαίμαξη του λαού και αναδιανέμονται προς όφελος του κεφαλαίου, ενώ ελάχιστα ψίχουλα θα κατευθυνθούν σε πολιτικές διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες:

-- 1 δισ. ευρώ (πέρα από τα προβλεπόμενα) θα διατεθούν για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

-- 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε επιχειρηματίες, σε μια κίνηση τόνωση της «ρευστότητας».

-- Σε εκατοντάδες εκατομμύρια φτάνει το «απόθεμα ασφαλείας» προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις από τους αντιλαϊκούς στόχους.

-- Μόλις στα 350 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το κονδύλι για την κάλυψη των απωλειών που επιφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εργοδοτών.

-- Τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως ένστολους και δικαστικούς, και ελάχιστα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, θα δοθούν εφάπαξ, μέσα στο Μάη, πριν από τις εκλογές, ενώ ήδη εξετάζονται και «ισοδύναμα μέτρα» για μισθολογικές «αυξήσεις» που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα σκαριά η νέα επίθεση σε μισθούς - τριετίες - απεργία (2014-03-15 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν στις περικοπές (2013-08-24 00:00:00.0)
Εκτελούν το λαό για να σώσουν το κεφάλαιο (2012-02-10 00:00:00.0)
Νέες απαλλαγές για τους εργοδότες (2010-09-28 00:00:00.0)
Διεκδικούμε (2008-03-19 00:00:00.0)
Διεκδικούμε (2008-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org