Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Συναινούν «αντιπολιτευόμενοι» στην κυρίαρχη πολιτική

Να εμφανίσουν ως αντιπολίτευση τη συμφωνία τους με τις κεντρικές πολιτικές της ΕΕ και τις επιλογές της συγκυβέρνησης, που βυθίζουν στην ανέχεια τα λαϊκά στρώματα, επιχείρησαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής και τη δημαρχία της Αθήνας, Ρ. Δούρου και Γ. Σακελλαρίδης αντίστοιχα. Αμφότεροι στις ομιλίες τους, η μεν πρώτη κατά την παρουσίαση πρότασης για το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Περιφέρεια και ο δε δεύτερος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο, αναζήτησαν την «κοινωνική συναίνεση» σε επιλογές που αφορούν στο Λεκανοπέδιο και την «κοινωνική συνοχή» στη λειτουργία της πόλης, που μεταφράζονται σε διαχείριση της αστικής εξουσίας σε όφελος του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής υπεραμύνθηκε της λεγόμενης υγιούς επιχειρηματικότητας, λέγοντας: «Εμείς δεν είμαστε εναντίον της επιχειρηματικότητας. Θέλουμε επιχειρηματίες που θα σέβονται τους εργαζόμενους, που θα αποδίδουν φόρο στο ελληνικό κράτος και που θα σέβονται το περιβάλλον». Ειδικότερα για το Ρυθμιστικό τάχτηκε υπέρ «ενός κοινωνικά δίκαιου και περιβαλλοντικά βιώσιμου ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου, που να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», όπως είπε. Εβαλε έτσι στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες σε υποδομές ασφάλειας και βελτίωσης της ζωής του λαού, που θα κληθεί βεβαίως να πληρώσει τα όποια έργα και αναπλάσεις γίνουν στο Λεκανοπέδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Σακελλαρίδης, διεκδίκησε την «κοινωνική συνοχή» στην πόλη, με διαχείριση της υπάρχουσας πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποποιήθηκε της διεκδίκησης χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία του δήμου. Τα χρήματα, όπως είπε, θα προέλθουν από: Βελτίωση των ίδιων εσόδων από δημοτικά τέλη. Απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Περιορισμό των δαπανών και ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων. Δηλαδή, από φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, από πόρους της ΕΕ που διοχετεύονται με συγκεκριμένα κριτήρια, τις περισσότερες φορές μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, και από εξοικονόμηση δαπανών, που στην πράξη μεταφράζεται σε μειωμένες υπηρεσίες και έργα. «Οι αποδόσεις φόρων που εισπράττει το κράτος για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο δανεισμός είναι εκτός συζήτησης, τόσο λόγω της πολιτικής των μνημονίων, όσο και της πιστοληπτικής υποβάθμισης του δήμου την προηγούμενη περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, δεν έκανε καμία αναφορά στην ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού και πρόνοιας που επιβαρύνει τους δημότες, στους ιδιώτες που εκτελούν τα δημοτικά έργα ή στις ΜΚΟ που λυμαίνονται δημόσιο χρήμα για να παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα που πρέπει να παρέχονται από το κράτος.

Για δε το προσωπικό του δήμου, δε δεσμεύτηκε για προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων που υπάρχει μεγάλη ανάγκη, απλά είπε ότι «είμαστε αντίθετοι σε επισφαλείς εργασιακές σχέσεις». Επίσης, καμία αναφορά δεν έκανε για τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνει η λαϊκή κατοικία, μίλησε μόνο για εξορθολογισμό των δημοτικών τελών στις μικρές επιχειρήσεις. Μίλησε, τέλος, για ενίσχυση του συνεδριακού, ιατρικού και πολιτιστικού τουρισμού, προτείνοντας επιπρόσθετα δραστηριότητες που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον Ελαιώνα σε νέο «τουριστικό μαγνήτη»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ