Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Γέμισε πάλι η θάλασσα πτώματα

Από την ανέλκυση της βάρκας που μετέφερε τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Eurokinissi

Από την ανέλκυση της βάρκας που μετέφερε τους πρόσφυγες στη Λέσβο
Μακραίνει ο κατάλογος των ξεκληρισμένων, θυμάτων της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που βρίσκουν «φιλοξενία» στον πάτο του Αιγαίου, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Χτες τα ξημερώματα έχασαν τη ζωή τους άλλοι εφτά μετανάστες (σ.σ. ανάμεσά τους ήταν δυο παιδιά) και άλλοι δυο αγνοούνται σε ναυάγιο έξω από τη Λέσβο. Και αυτό το τραγικό ναυάγιο είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα των κοινών διωκτικών επιχειρήσεων της FRONTEX με τις ελληνικές και άλλες εθνικές δυνάμεις καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, χτες τα ξημερώματα το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης του αρχηγείου του Λιμενικού ενημερώθηκε από το αντίστοιχο τουρκικό για την ύπαρξη ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. ΒΑ από το ακρωτήρι Κόρακας Μυτιλήνης (Συκαμιά), καθώς και για την περισυλλογή δύο ναυαγών από τουρκικό φορτηγό. Οι δυο διασωθέντες ενημέρωσαν πως στο σκάφος, που παρουσίασε εισροή υδάτων, επέβαιναν συνολικά 17 άτομα. Πλωτό περιπολικό του Λιμενικού παρέλαβε τους ναυαγούς και ξεκίνησε επιχείριση εντοπισμού των υπόλοιπων. Σε αυτή συμμετείχαν δυο ελικόπτερα, πέντε σκάφη του Λιμενικού, ενώ δεσμεύτηκαν για παροχή συνδρομής, ένα φορτηγό και ένα επιβατηγό που έπλεαν στην περιοχή. Επίσης, δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην περιοχή ενημέρωσε ότι συμμετείχε και αυτό στον εντοπισμό της μισοβυθισμένης λέμβου, μήκους πέντε μέτρων, 2-3 ν.μ. από το ακρωτήρι Κόρακας.

Σε πλωτό του Λιμενικού μετεπιβιβάστηκαν έξι ακόμα αλλοδαποί, από τουρκική ακταιωρό που έπλεε στην οριογραμμή, περιοχή στην οποία εκτιμάται πως συνέβη το ναυάγιο. Οι οκτώ διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ οι σοροί ενός άντρα και ενός κοριτσιού εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από την περιοχή. Με τη συμμετοχή αυτοδυτών το πλοιάριο των ναυαγών ρυμουλκήθηκε, ενώ άλλες πέντε σοροί βρέθηκαν στο σκάφος. Πρόκειται για τρεις γυναίκες, έναν άντρα και ένα αγόρι. Οι έρευνες συνεχίστηκαν από ένα ελικόπτερο και δυο περιπολικά σκάφη για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Εξάλλου, άλλοι εφτά μετανάστες, ανάμεσά τους και μια έγκυος, κινδύνεψαν να χαθούν στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Αγ. Στεφάνου Μεγίστης. Χτες το πρωί εντοπίστηκε ταχύπλοο στην περιοχή, το οποίο ακινητοποιήθηκε από πλωτό του Λιμενικού. Λόγω εισροής υδάτων που παρουσίασε το σκάφος, οι επιβάτες του μεταφέρθηκαν στο πλωτό του Λιμενικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έτη 2011-2013 το Λιμενικό Σώμα έχει επιληφθεί σε 550 περιστατικά θαλάσσιας διακίνησης μεταναστών, εντοπίζοντας 11.741 αλλοδαπούς. Από τα περιστατικά αυτά, 118 αφορούσαν έρευνα και διάσωση. Τα στοιχεία αυτά του Λιμενικού δείχνουν το πρόβλημα που υπάρχει στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία του αντιμεταναστευτικού «φράκτη» στον Εβρο και την ενίσχυση των συνοριακών περιπόλων. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο 59 μετανάστες διασώθηκαν την τελευταία στιγμή έξω από τους Παξούς, που περισυνελλέγησαν από πλοίο το οποίο βρίσκονταν στην περιοχή.

Η τελευταία τραγωδία είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της κατασταλτικής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που από κοινού σχεδιάζουν και υλοποιούν. Οι κοινές επιχειρήσεις της FRONTEX και των ελληνικών δυνάμεων καταστολής, όπως η επιχείρηση «Ασπίδα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η «Ερμής» στα νοτιοανατολικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, η «Ποσειδών» σε Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος και η αντίστοιχη επιχείρηση «Αινείας» στο Ιόνιο, το μόνο που κάνουν είναι να πολλαπλασιάζουν τα αθώα θύματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κύματα μετανάστευσης, γιατί αποτελούν την άλλη όψη της εγκληματικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων που ξεριζώνει από τις πατρίδες τους εξαθλιωμένους και απελπισμένους ανθρώπους, που τις εγκαταλείπουν για να επιβιώσουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την πείνα και την εξαθλίωση που προκαλούν ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την εκμετάλλευση των λαών σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν τα νέα μέτρα και η κατασταλτική δράση των μηχανισμών της ΕΕ στα σύνορα (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων). Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Να καταργηθεί ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μία ακόμα τραγωδία στο Αιγαίο με επτά νεκρούς(2019-09-28 00:00:00.0)
Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με επτά νεκρούς πρόσφυγες(2019-06-12 00:00:00.0)
Συνεχίστηκαν οι έρευνες για εντοπισμό προσφύγων και μεταναστών(2017-04-26 00:00:00.0)
Κινδύνεψαν να πνιγούν ανοιχτά της Σάμου(2014-06-24 00:00:00.0)
Πιάστηκαν στη θάλασσα, φυλακίστηκαν στη στεριά(2014-06-11 00:00:00.0)
Νέες συλλήψεις και επιθέσεις κατά μεταναστών(2013-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ