Τρίτη 18 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαρθρωτικά μέτρα σε όφελος του κεφαλαίου

Στα αντιλαϊκά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα επικεντρώνονται τα παζάρια κυβέρνησης - τρόικας τις τελευταίες μέρες. Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν οι παραπέρα μειώσεις των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση μιας σειράς από «φόρους υπέρ τρίτων», οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα μέτρα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

«Εχουμε φτάσει κοντά σε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά τη χτεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η επίτευξη συμφωνίας ενδέχεται να περιέχει και «αστερίσκους» από την πλευρά της τρόικας για αντιλαϊκές εκκρεμότητες, που θα συζητηθούν σε επόμενη φάση.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν χτες σε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κυβέρνηση και τρόικα μεθοδεύουν τα νέα αντεργατικά μέτρα βήμα βήμα, παρά τις επικοινωνιακές καντρίλιες και τις όποιες «διαφορές» μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, καταλήγουν σε πρώτη φάση στη μείωσή τους κατά 2,9% των «εργοδοτικών» και κατά 1% των εργατικών εφάπαξ. Θα ακολουθήσει μέχρι το 2016 επιπλέον μείωση κατά 1% στις «εργοδοτικές» εισφορές, συνολικά μείωση κατά 3,9%, που θα τις απαλλάξει σε ετήσια βάση από περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα αυτή μείωση θα έχει αποτέλεσμα την παραπέρα συρρίκνωση των εσόδων του ΙΚΑ, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέους κινδύνους για τις συντάξεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη συμφωνία που θα υπογραφεί θα υπάρχει ρητή αναφορά για το Ασφαλιστικό, καθώς τόσο το θέμα της μείωσης των εισφορών, όσο και αυτή καθαυτή η πορεία των εσόδων των Ταμείων δημιουργούν το έδαφος για νέα μέτρα. Γι' αυτό άλλωστε θα προβλέπεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να παρακολουθεί τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, και να λάβει όλα τα «αναγκαία» μέτρα, αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους, ανοίγοντας έτσι εκ νέου θέμα Ασφαλιστικού.

Οσον αφορά τις τριετίες, η μείωσή τους, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε το 2012, θα επιβληθεί τώρα με πρόσχημα τη μακροχρόνια ανεργία. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση που προωθείται, θα προβλέπεται ότι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα προβλέπει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία (τριετίες) τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, συνεχίζονται ακόμα οι συζητήσεις για τις ομαδικές απολύσεις και την πλήρη απελευθέρωσή τους και κυρίως ο τρόπος που η νέα ανατροπή θα «σερβιριστεί» στους εργαζόμενους.

«Εχει ολοκληρωθεί μια σημαντική προεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ενσωματώσουμε τη συντριπτική πλειονότητα των συστάσεων του ΟΟΣΑ. Ευελπιστούμε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα», δήλωσε χτες από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Στο επίκεντρο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε λιανικό εμπόριο, οικοδομικά υλικά, τρόφιμα και τουρισμό.

Συμφωνία επιτεύχθηκε σχετικά με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στη βδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2014-03-28 00:00:00.0)
Σε επιφυλακή παντού!(2014-03-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τα παζάρια κυβέρνηση και τρόικα(2014-03-15 00:00:00.0)
Διαρθρωτικά μέτρα τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων(2014-02-26 00:00:00.0)
Νέα βόμβα στην Ασφάλιση(2013-04-23 00:00:00.0)
Επιδιώκει με κάθε τρόπο τη μείωση των μισθών(2012-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ