Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί και μετά το δημοψήφισμα

Δεν βρέθηκε συμβιβασμός στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας χτες στο Λονδίνο

Από τη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ
Από τη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΙΕΒΟ - ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ.-- «Στο παραπέντε» του αυριανού δημοψηφίσματος στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, σχετικά με την ένωσή της με τη Ρωσία, συναντήθηκαν χτες στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ όπου το μόνο που διαπιστώθηκε είναι η διαφορά των απόψεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη χώρα βιώνει μια ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση νέας αστικής κυβέρνησης, φιλοδυτικών, εθνικιστών και φασιστών, επέμβαση που έγινε στον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία, που επίσης υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην κρίσιμη γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή, χρησιμοποιώντας και το πρόσχημα της υπεράσπισης των ρωσόφωνων πληθυσμών.

Διάσταση συμφερόντων

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που κράτησε πάνω από 3 ώρες, δήλωσε ότι «δεν υπήρξε έδαφος συμφωνίας καθώς οι ΗΠΑ και οι άλλοι εταίροι» αναγνωρίζουν μια πραξικοπηματική και παράνομη κυβέρνηση όπου οι ακροδεξιοί παίζουν βασικό ρόλο - αναφέρθηκε στο λεγόμενο Δεξιό Τομέα - που καταπάτησε τη συμφωνία της 21ης Φλεβάρη κυβέρνησης Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης με την εγγύηση χωρών της ΕΕ όπως οι «εταίροι» Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και συνεχίζουν να οπλοφορούν και να τρομοκρατούν τον κόσμο, ενώ σημείωσε ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας. Αναφερόμενος στις προχθεσινές συγκρούσεις στο Ντόνετσκ, είπε ότι εκεί μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 1.000 ένοπλοι ακροδεξιοί για να στήσουν επεισόδια. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι αν δεν γυρίσουμε στην αφετηρία, δεν μπορεί να βρεθεί διέξοδος. Σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι οι «Δυτικοί εταίροι» οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και όχι η Ρωσία και υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του κριμαϊκού λαού στην αυτοδιάθεση, ενώ οι ρώσικες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή σημείωσε ότι υπερασπίζονται τους συμπατριώτες τους. Επίσης καθησύχασε πως η Ρωσία «δεν σχεδιάζει εισβολή στη Νοτιοανατολική Ουκρανία», αλλά σημείωσε την «ιδιαίτερη» σημασία που έχει η Κριμαία για τη Ρωσία. Επίσης απέρριψε ως «αντιπαραγωγικές» τις κυρώσεις με τις οποίες έχουν απειλήσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι αν δεν κάνει ένα βήμα πίσω η Ρωσία, θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις που θα έχουν βαριές συνέπειες στη ρωσική οικονομία και θα απαγορευτεί η βίζα σε ανώτατους αξιωματούχους . Ο Τζον Κέρι είπε ότι το δημοψήφισμα είναι «αντισυνταγματικό» και αντίθετο με τη διεθνή νομοθεσία και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Ο Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, ενώ δεν είπε λέξη για τη συγκέντρωση και αμερικανικών και ΝΑΤΟικών, όπως και για την επίσπευση των διαδικασιών της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, που βέβαια στοχεύει στη Ρωσία.

Προετοιμασίες για την κάλπη

Στη Χερσόνησο της Κριμαίας κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το αυριανό δημοψήφισμα, ενώ και χτες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις φιλορώσων και πολύ μικρότερες υποστηριχτών της κυβέρνησης του Κιέβου. Σε πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας υπάρχουν επεισόδια, στο Ντόνετσκ το βράδυ της Πέμπτης σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής υποστηρικτής της κυβέρνησης του Κιέβου, ενώ οι συγκρούσεις αντίπαλων ομάδων συνεχίστηκαν και ως αργά το βράδυ. Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Κόμμα των Περιφερειών του ανατραπέντος προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, που είχε διαφοροποιηθεί από αυτόν, ζήτησε να αναγνωριστεί η ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και να παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές που υπάρχει έντονο ρωσικό στοιχείο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλύσει κανένα πρόβλημα. Κανένα από τα μέτρα που έλαβε δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την κλιμάκωση στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Αντιθέτως, οι αποφάσεις που λήφθηκαν οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης».

Στρατιωτική προετοιμασία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις ταραχές στο Ντονέτσκ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι αρχές του Κιέβου δεν ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα. Η Ρωσία έχει επίγνωση της ευθύνης της για τη ζωή των συμπολιτών και συμπατριωτών στην Ουκρανία και διατηρεί το δικαίωμα να τους προστατεύσει. Εχουμε αναφέρει επανειλημμένα ότι οι αρχές στο Κίεβο πρέπει να αφοπλίσουν τους ενόπλους, να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και το δικαίωμα των πολιτών να οργανώνουν διαδηλώσεις».

Είναι φανερό ότι το ζήτημα της Κριμαίας, που είναι κομβικό για τη Ρωσία, με τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και την πρόσβαση στη Μεσόγειο, ανοίγει τη σύγκρουση και αντιπαράθεση και για το ιδιαίτερα βιομηχανικά αναπτυγμένο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Χθες επίσης έγινε γνωστό ότι ρωσόφωνοι του Χάρκοβο θέτουν θέμα επίσης για δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία και θα διοργανώσουν άτυπο δημοψήφισμα επίσης την Κυριακή, στήνοντας κάλπες σε κεντρικά σημεία, ενώ τέτοιες προτάσεις έχουν διατυπωθεί και για άλλες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου είναι πλειοψηφικό πληθυσμιακά το ρώσικο στοιχείο. Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας στα σύνορα, ενώ ανακοινώθηκε ότι και στη Λευκορωσία γίνονται γυμνάσια, ως απάντηση στη στρατιωτική προετοιμασία που κάνει το ΝΑΤΟ, με μαχητικά αεροσκάφη, κατασκοπευτικά, αλλά και πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία που έδωσε χτες ο ρωσικός κρατικός όμιλος εξοπλισμών «Rostekhnologuii» (Rostec), ότι οι «δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας» «κατέβασαν» χωρίς να καταστραφεί αμερικανικό, κατασκοπευτικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων και ουσιαστικά δεν ήταν ορατό από το έδαφος. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ήταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος «MQ-5B» που ανήκε στην 66η αμερικανική ταξιαρχία αναγνώρισης που εδρεύει στη Βαυαρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ