Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Διαρθρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Από την άτυπη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Eurokinissi

Από την άτυπη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Η προσαρμογή των συστημάτων Δικαιοσύνης των κρατών - μελών στις σύγχρονες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου προωθείται μεθοδικά στην ΕΕ. Στόχος, η παραπέρα στήριξη της πολυδιαφημισμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, και με διαρθρωτικές αλλαγές στους θεσμούς και μηχανισμούς του αστικού δικαίου.

Καθώς στο τέλος του 2014 λήγουν το πενταετές πρόγραμμα της Στοκχόλμης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το σχετικό Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η μεταβατική περίοδος που είχε ορίσει η Συνθήκη της Λισαβόνας για τον τομέα της Δικαιοσύνης, η Κομισιόν δημοσίευσε ανακοίνωση, όπου παρουσιάζεται ως «όραμα» ένας «πλήρως λειτουργικός κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Δικαιοσύνης». Η ανακοίνωση θα τροφοδοτήσει περαιτέρω «συζητήσεις» για το ζήτημα, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Ιούνη.

Προσδιορίζει τρεις βασικές προκλήσεις: «Ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», «Διευκόλυνση της κινητικότητας» και «Συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη».

Οπου ως «Εμπιστοσύνη» χονδρικά η Κομισιόν ορίζει την πιστή υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και την αποδοχή των δικαστικών αποφάσεων σε ένα κράτος - μέλος από τις δικαστικές αρχές άλλου κράτους - μέλους. Η «Κινητικότητα», υποκριτικά υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ να μετακινούνται «ελεύθερα» και να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, στην πραγματικότητα αφορά την κινητικότητα εργατικού δυναμικού με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή βεβαίως που κράτη - μέλη επιδιώκουν περιορισμούς στην είσοδο υπηκόων κρατών - μελών με χαμηλότερο ΑΕΠ.

Τέλος, για την «Ανάπτυξη» χαιρετίζει το γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές για τη Δικαιοσύνη συνέβαλαν στη στήριξη των επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα, μέσα από τη βελτίωση της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και τη διευκόλυνση της επίλυσης διαφορών».

Τονίζει ότι «στο μέλλον η πολιτική της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για να εξασφαλιστεί ότι τα δικαστικά συστήματα θα μπορούν να απονέμουν δικαιοσύνη με γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αισθάνονται βέβαιες για την τήρηση των συμβάσεων και την αποτελεσματική διαχείριση τυχόν διαφορών τους σε όλη την ΕΕ, και να μην έρχονται αντιμέτωπες με τα εμπόδια που γνωρίζουν σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ