Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Γεννιέται ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός. Ο Α. Σικελιανός έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων-Καλλιτεχνών και για αυτή τη δράση του στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

1917 Τρεις μέρες μετά το ξέσπασμα της Φεβρουαριανής Επανάστασης στη Ρωσία, μενσεβίκοι και εσέροι, παραδίδουν ουσιαστικά την εξουσία στα χέρια της αστικής τάξης. Οι δυνάμεις αυτές φοβούνταν τον επαναστατικό αναβρασμό που επικρατούσε στις μάζες και ήταν αντίθετοι στη μετατροπή των σοβιέτ σε όργανα της καινούργιας, της επαναστατικής εξουσίας. Ακολούθως, συγκροτείται Προσωρινή (αστική) κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρίγκιπα Γ. Ε. Λβοφ. Οι μπολσεβίκοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταβίβαση αυτή της εξουσίας στην αστική τάξη. Αντιπροσωπείες εργατών διαμαρτύρονταν αδιάκοπα στο Σοβιέτ της Πετρούπολης ζητώντας να πάρει εκείνο όλη την εξουσία στα χέρια του. Αλλά οι αρχηγοί των μενσεβίκων - εσέρων κατόρθωσαν να πείσουν την πλειοψηφία του Σοβιέτ πως η Προσωρινή κυβέρνηση θα ενεργεί κάτω από τον έλεγχό του και θα εκτελεί τη θέληση του λαού.

1924 Ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών μετονομάζεται σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο.

1939 Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία και την καταλαμβάνουν. Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, αν και γνώριζαν για την εισβολή, δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ενωση την καταδίκασε απερίφραστα. Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι. Με βάση τη «Συμφωνία του Μονάχου», η Τσεχοσλοβακία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει στη Γερμανία εδάφη (τη Σουδητία), που ουσιαστικά την άφηναν έκθετη σε μια ενδεχόμενη επιδρομή. Η πολιτική αυτή του λεγόμενου κατευνασμού, δηλαδή της μη αντίθεσης στον Χίτλερ, αποσκοπούσε στο να στραφεί η ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1944 Στις 15-16 του Μάρτη πραγματοποιείται επιδρομή 2.000 χιτλερικών, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων κατά του συνοικισμού Καλογρέζα στην Αθήνα. Εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες σπίτια λεηλατήθηκαν ή κάηκαν. Σε μια χαράδρα κοντά στην πλατεία της Καλογρέζας δολοφονήθηκαν 22 κομμουνιστές αντιστασιακοί.

1946 Συνήλθε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοκρατικών Συλλόγων (σύλλογοι που συγκροτήθηκαν στα πλαίσια του ΕΑΜ μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας της Βάρκιζας»). Πήραν μέρος 250 αντιπρόσωποι απ' όλη τη χώρα. Το Συνέδριο εξέλεξε 75μελή διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Συλλόγων.

1950 Συνέρχεται στη Στοκχόλμη η 3η Σύνοδος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (15-19/3/1950). Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης υιοθετεί την «Εκκληση της Στοκχόλμης», την οποία υπέγραψαν πάνω από 500.000.000 άνθρωποι. Στην Εκκληση τονιζόταν: «Απαιτούμε την απόλυτη απαγόρευση του ατομικού όπλου, όπλου επίθεσης και μαζικής εξολόθρευσης ανθρώπινων υπάρξεων, και ένα αυστηρό διεθνή έλεγχο για την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Θα θεωρήσουμε σαν εγκληματία πολέμου την κυβέρνηση που πρώτη θα χρησιμοποιούσε το ατομικό όπλο ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα. Καλούμε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης σ' όλο τον κόσμο να υπογράψουν αυτή την έκκληση».

1951 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας αστρονόμος Ιωάννης Παρασκευόπουλος, του οποίου το όνομα φέρει ένας κρατήρας της Σελήνης.

1968 Πεθαίνει ο Ιωάννης Πασαλίδης, πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2018-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ