Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Βάζει πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης

Να παραβρεθεί η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και να υπερασπιστεί το Δήμο της Μεταμόρφωσης στην έφεση που κατέθεσε ο τελευταίος στο Ελεγκτικό Συνέδριο μετά τη μη επικύρωση της σύμβασης του δήμου με Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, αποφάσισε κατά το προχτεσινό του Συμβούλιο το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Οπως έγινε γνωστό, το 6ο Τμήμα Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν επικύρωσε την προγραμματική σύμβαση του δήμου με την ΚΟΙΝΣΕΠ με το σκεπτικό ότι χαλκιδεύεται ο ανταγωνισμός και ότι έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ετσι, το ΔΣ αποφάσισε να υπερασπιστεί όχι μόνο το Δήμο Μεταμόρφωσης, αλλά όλους τους δήμους που έχουν ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς σε περίπτωση που ακυρωθεί η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση, θα ανοίξει ο δρόμος της ακύρωσης όλων των συμβάσεων σε όλους τους δήμους καθώς θα είναι διάτρητες.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, τόνισε πως «όλοι οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με τέτοιες σχέσεις εργασίας, σε δουλειές που είναι του δήμου, αντικαθιστούν τους εργαζόμενους που ήταν σε σταθερή απασχόληση. Η κυβέρνηση απολύει προσωπικό σήμερα με σταθερή εργασία και ασφαλιστικά δικαιώματα και προωθεί την πρόσληψη εργαζομένων μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ. Εσείς τώρα, αντί να πιέσετε την κυβέρνηση να ακυρώσει τη μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις και να προσλάβουν οι δήμοι σε όλη τη χώρα προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των δομών με σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, λέτε "μην τυχόν και περάσει αυτό που λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο γιατί πώς θα προσλαμβάνουμε εμείς προσωπικό μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ;". Οι ΚΟΙΝΣΕΠ πρέπει να καταργηθούν. Η εμπειρία από την Ευρώπη βοά, από όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, οι οποίες εδώ και δεκαετίες έχουν προχωρήσει σε τέτοιες προσλήψεις αντικαθιστώντας τις σταθερές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιούν έτσι τις υπηρεσίες και αυξάνουν την ανταποδοτικότητα. Απαίτησή μας πρέπει να είναι η πλήρης κρατική χρηματοδότηση όλων των δομών των δήμων εδώ και τώρα, καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, επανασύσταση των θέσεων, προσλήψεις του προσωπικού αυτού, αλλά και νέες προσλήψεις που θα καλύψουν το σύνολο των αναγκών».

Σε ό,τι αφορά τους καθαριστές και τις καθαρίστριες που σε σχεδόν όλους τους δήμους παραμένουν απλήρωτοι από την έναρξη της σχολικής περιόδου, δηλαδή από το Σεπτέμβρη, η ΚΕΔΕ επέλεξε να περιοριστεί σε μια παρέμβαση στην κυβέρνηση. Ομως, σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει κάνει νομοθετική ρύθμιση από τις 10/9/2013 ώστε το 2014 και το 2015 να ανανεώνονται αυτόματα οι συμβάσεις, αλλά για τους σχεδόν 8.000 εργαζόμενους δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση από την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη. Την ίδια στιγμή που βρίσκονται στον αέρα, δεν έχουν λάβει τα χρήματα που τους οφείλονται, τα οποία, σύμφωνα με τη σύμβαση έργου, μπορούν να φτάσουν τα 1.600 ευρώ για το 10μηνο (περίπου 170 ευρώ το μήνα). Για το θέμα αυτό, η Ελ. Παντελάκη, τόνισε πως με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο της απόλυσης των εργαζομένων και απαίτησε να μην υπάρξει καμιά διαθεσιμότητα, καμιά απόλυση, αντιθέτως να γίνουν προσλήψεις προσωπικού και να μείνει ο κόσμος στη δουλειά του.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ συζήτησε και το θέμα που έχει προκύψει με την προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί ο εισαγγελέας για πράξεις που είχαν λάβει χώρα στις 13 Οκτώβρη του 2011 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΚΕΔΕ. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ μαζί με εργαζόμενους προχώρησαν σε κινητοποίηση μέσα και έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης, Σ. Δανιηλίδης, είχε καταγγείλει τότε ότι μια ομάδα εργαζομένων τον είχε προπηλακίσει. Στο πλαίσιο της προανάκρισης η Αστυνομία ζητά τα στοιχεία όλων των μελών των συνδικαλιστικών οργάνων, των σωματείων των ΟΤΑ, των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων, ακόμα και των συνέδρων της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Η Ελ. Παντελάκη ζήτησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ να καταγγείλει αυτές τις ενέργειες και να καταδικάσει την τρομοκρατία, τον αυταρχισμό και την καταστολή. Παρ' όλα αυτά, τα υπόλοιπα μέλη τήρησαν σιγήν ιχθύος!

Τέλος, η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε τα στοιχεία για την «εθελοντική κινητικότητα», τονίζοντας πως τα αιτήματα που απάντησαν οι δήμοι στο υπουργείο Εσωτερικών φτάνουν τις 5.000. Ετσι, ζητά, ανοίγοντας το δρόμο της υποχρεωτικής κινητικότητας, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα να απλοποιήσει τη διαδικασία με βάση την πρόταση της ΚΕΔΕ. Να διευκολύνει δηλαδή την κυβέρνηση - επειδή ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι δε θα δεχτούν να μετακινηθούν - να δώσει κίνητρα ώστε να μπορέσουν να τους μετακινήσουν υποχρεωτικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ