Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ψηφίζει με «αστερίσκους» την άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών

Να στηρίξει το αίτημα άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε χτες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίνοντας τη σχετική απόφαση που είχε πάρει πριν λίγες μέρες η Πολιτική Γραμματεία. Εν τούτοις, διατηρούνται επιφυλάξεις και ενστάσεις από αρκετούς βουλευτές του κόμματος, που δεν αποκλείεται να εκφραστούν και με διαφορετική στάση κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, όπως είναι οι Ζ. Κωνσταντοπούλου, Μ. Γλέζος, Αλ. Μητρόπουλος, Ι. Μιχελογιαννάκης.

Τα ζητήματα στα οποία διατυπώνεται διαφωνία αλλά και προβληματισμός είναι: Το ενδεχόμενο να ανοίξει η άρση της ασυλίας το δρόμο για απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, κάτι που, όπως εκτιμήθηκε, θα δρομολογήσει ευρύτερες «ολισθηρές» εξελίξεις. Το να οδηγηθεί η υπόθεση σε «φιάσκο» που θα βγάλει στον «αφρό» τη Χρυσή Αυγή. Δηλαδή να μην αποδώσει η δικαστική δίωξη τα αναμενόμενα σε βάρος των χρυσαυγιτών βουλευτών. Αλλωστε υπάρχει και η εκτίμηση πως, για ορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες ζητείται η άρση της ασυλίας, η τεκμηρίωση εμπλοκής τους σε εγκληματικές ενέργειες ή σε εγκληματική οργάνωση είναι ανεπαρκής.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν χτες βράδυ πως όλα αυτά θα τεθούν στη συζήτηση στη Βουλή, όπου και θα καταγγελθούν πιθανές μεθοδεύσεις από πλευράς κυβέρνησης. Επίσης, θα εξεταστεί το πώς θα αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη προφυλάκιση όλων των βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δε θα δεχτεί αλλοίωση των συσχετισμών στη Βουλή, ενώ υπάρχει η σκέψη να προτείνει επιστολική ψήφο για τους προφυλακισμένους βουλευτές.

Στο μεταξύ, την απουσία του από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αιτιολόγησε με δήλωσή του ο Ι. Μιχελογιαννάκης, επικαλούμενος υποχρεώσεις σχετικές με την προεκλογική δραστηριότητα. Ωστόσο υπενθύμισε τον προβληματισμό του για το θέμα, αναφέροντας: «Η λαϊκή ετυμηγορία και μόνο θα κρίνει τη νομιμότητα της Χρυσής Αυγής, η οποία, όπως ήδη γνωρίζετε, χρησιμοποιεί άλλο όνομα, Ελληνική Αυγή, οπότε τα νομικά τερτίπια αποδεικνύουν ότι δε θα σταθούμε σε νομικίστικη ερμηνεία, αλλά στην εντολή του ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω ότι στη δικογραφία των 190 σελίδων αποδεικνύεται, κατά τη γνώμη μου, ότι άρση ασυλίας χρειάζεται να γίνει σε όλους, εκτός από 3 περιπτώσεις που δεν είναι επαρκή τα στοιχεία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ