Παρασκευή 7 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η οικονομική διάσταση της επέμβασης της ΕΕ

Η επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία, μετά τη στήριξη των αστικών αντιδραστικών εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων για να ανατρέψουν τον Β. Γιανουκόβιτς, συνεχίζεται και με το λεγόμενο «πακέτο» βοήθειας των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δύο χρόνια που ανακοίνωσε προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη μορφή δανείων και επενδύσεων. Πρόκειται στην ουσία για ποσά που θα καταλήξουν στις τσέπες της ντόπιας πλουτοκρατίας και που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Οπως δηλώνεται, το «πακέτο» δίνεται για να «σταθεροποιηθεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ουκρανίας, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και υποτίθεται να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του ουκρανικού λαού.

Το πόσο στοχοπροσηλωμένα είναι τα κονδύλια για τη διεύρυνση της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων ντόπιων και ξένων, φαίνεται και από τις πηγές χρηματοδότησης και το σκοπό που διατίθενται με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις. Ετσι:

  • Τα 3 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό των προσεχών ετών πάνε σε 1,6 δισ. σε μακροοικονομικά δάνεια και σε «πακέτο βοήθειας» 1,4 δισ. ευρώ
  • Εως 8 δισ. ευρώ θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα για Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη
  • Πιθανά 3,5 δισ. από το επενδυτικό πρόγραμμα καλής γειτονίας
  • Κονδύλια από χορηγούς μετά από πρωτοβουλία που θα πάρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ.
  • Προώθηση ενός προσωρινού σχεδίου για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ και τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων συναλλαγών
  • Οργάνωση ενός υψηλού επιπέδου επενδυτικού φόρουμ
  • Εκσυγχρονισμός του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς του φυσικού αερίου, ειδικά στο πέρασμα με τη Σλοβακία και στη συνέχεια με άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.
  • Επιτάχυνση της απελευθέρωσης της θεώρησης βίζας και δυνατότητα κινητικότητας στους εργαζόμενους μέσω συμφωνίας κινητικότητας
  • Τεχνική βοήθεια σε συνταγματικές, νομικές μεταρρυθμίσεις και της προετοιμασίας εκλογών (οι συμβουλές των πατρόνων στη νέα αστική εξουσία στην Ουκρανία θα «κρατηθούν» από τα δάνεια που θα παράσχει η ΕΕ).

Φυσικά, η προώθηση των λεγόμενων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων συνοδεύεται από σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως τα μνημόνια διαρκείας που ζούμε και στη χώρα μας από τα ...«πακέτα διάσωσης» της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Στη «βοήθεια» της ΕΕ είναι εμφανέστατη η αγωνία να εξασφαλιστεί ο κρίσιμος τομέας της ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της προς την ΕΕ, κάτι άλλωστε που αποτέλεσε και βασικό λόγο για την επέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ