Σάββατο 1 Μάρτη 2014 - Κυριακή 2 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Μήνυμα οργάνωσης και αγώνα από τις δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας

Με κοινή ανακοίνωση, εξορμήσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις τιμούν τη Μέρα της Γυναίκας το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ.

Οι συγκεντρώσεις της Κοινωνικής Συμμαχίας θα γίνουν την Παρασκευή 7 Μάρτη, στην Αθήνα στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ο «Ρ» μίλησε με την Μαρία Κατσαλή, από τη Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, για το κάλεσμα που απευθύνει η Κοινωνική Συμμαχία στις γυναίκες.

-- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η Κοινωνική Συμμαχία, και μέσα από αυτή και το ΠΑΜΕ, μέσα από τη δράση για την 8η Μάρτη;

-- Το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΜΕ, μαζί με τους συμμάχους του, είναι ότι οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων χρειάζεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Η δραστηριότητα με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας είναι εφαλτήριο για να φτάσει σε περισσότερες η φωνή της Κοινωνικής Συμμαχίας. Η φωνή που τονίζει στις γυναίκες πως όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν δεν θα καταφέρουν να βρουν «ατομικές λύσεις», να γλιτώσουν οι ίδιες και οι οικογένειές τους από την αντιλαϊκή πολιτική, αν δεν συγκρουστούν με αυτή, αν δεν παλέψουν για να θέσουν εμπόδια στην επέλασή της, αν δεν βάλουν πλάτη ώστε να ανατραπεί. Η φωνή που τους υπενθυμίζει πως όσο χαμηλώνουν τις απαιτήσεις τους, όσο συμβιβάζονται με ψαλιδισμένα δικαιώματα, όσο υποχωρούν μπροστά στην επίθεση των μεγαλοεργοδοτών και των πολιτικών τους στηριγμάτων τόσο τους ανοίγουν την όρεξη για πιο σφοδρή επίθεση. Το κάλεσμα να σκεφτούν πως η συμμετοχή τους στον οργανωμένο αγώνα είναι η αναντικατάστατη προσφορά τους για το μέλλον των παιδιών τους. Τέτοια παρακαταθήκη άφησαν και οι εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης το 1857, τον αγώνα των οποίων τιμάμε στις 8 Μάρτη.

-- Προφανώς πρόκειται για προσπάθεια που δεν ξεκινά ούτε ολοκληρώνεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη Μέρα της Γυναίκας.

-- Πρόκειται για προσπάθεια που το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό οφείλουν να κάνουν σε καθημερινή βάση. Η αλήθεια είναι πως μένουν ακόμα πολλά να γίνουν: Οι περισσότερες γυναίκες δεν πιστεύουν στη δύναμή τους, μένουν μακριά από το οργανωμένο κίνημα και τη δράση του, Το αποτέλεσμα είναι να κυριαρχεί στη συνείδησή τους ο φόβος και η απογοήτευση, αλλά και οι αυταπάτες και ο συμβιβασμός με αυτό που κάθε φορά παρουσιάζεται ως «μικρότερο κακό». Ωστόσο, υπάρχει και η πείρα που δείχνει ότι οι πρωτοβουλίες, που απευθύνονται ιδιαίτερα στις γυναίκες, συναντούν την ανταπόκρισή τους και ανοίγουν το δρόμο για να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και τη δράση τους. Για παράδειγμα, η έκδοση της Γραμματείας Γυναικών με θέμα τα δικαιώματα των γυναικών έγινε αφορμή για συζήτηση με άξονα τα ζητήματα που τις απασχολούν και την ανάγκη να δράσουν μέσα από τις γραμμές των σωματείων. Αντίστοιχα, η παρέμβαση από μια σειρά συνδικάτα που αναδεικνύει τη σημασία που έχουν για τις γυναίκες οι Συλλογικές Συμβάσεις, τις επιπτώσεις της επιμήκυνσης του ωραρίου εργασίας και της κατάργησης της αργίας της Κυριακής, τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας των γυναικών στους χώρους δουλειάς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνεργες και νέες στα προγράμματα «voucher» και τα «πεντάμηνα» της κοινωφελούς εργασίας, βοήθησαν περισσότερες γυναίκες να προσεγγίσουν τα σωματεία αυτά, να οργανωθούν, να δράσουν μέσα από τις γραμμές τους. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα.

Πλατύ άνοιγμα «δεμένο» με αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Για τη δράση των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών και τους στόχους που θέτουν μπροστά στην 8η Μάρτη, μιλά η Μαιρήνη Στεφανίδη, πρόεδρος της ΟΓΕ.

-- Τι σημαίνει για την ΟΓΕ επιτυχημένος εορτασμός της 8ης Μάρτη;

-- Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ΟΓΕ επιδιώκει να γίνουν οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας αφορμή για ένα πιο πλατύ άνοιγμα στις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες γυναίκες. Στις γυναίκες δηλαδή που έχουν κάθε λόγο και συμφέρον όχι μόνο να μάθουν την ιστορία και τη σημασία της 8ης Μάρτη, αλλά και να πάρουν στα δικά τους χέρια τη σκυτάλη των αγώνων. Ετσι, ένα σημαντικό κριτήριο για την αποτίμηση της δουλειάς μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πλούσιου προγράμματος δράσης, τέτοιου που να βοηθά στη γνωριμία περισσότερων γυναικών με την ΟΓΕ, αλλά και στην απόφασή τους να πάρουν τη θέση τους στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στο λαϊκό κίνημα. Ειδικά τη φετινή χρονιά, μπροστά στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, τις περιφέρειες και τους δήμους, η Μέρα της Γυναίκας είναι ευκαιρία για να συνοψίσουν οι γυναίκες όσα ήδη ξέρουν και να βγάλουν το συμπέρασμα πως η λαϊκή ευημερία και η ισοτιμία τους δεν συμβιβάζονται με την ΕΕ και τη στρατηγική της.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες διαθέτουν εμπειρία την οποία χρησιμοποιούν ως «πυξίδα» για να ανταποκριθούν σε αυτά τα καθήκοντα. Σε αυτή βασίζονται για να διαμορφώσουν το πρόγραμμα δράσης τους. Για παράδειγμα, έχουν ήδη ιεραρχήσει τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τις σχολές κατάρτισης και μαθητείας, όπου απευθύνονται και καλούν τις γυναίκες, από τις εργαζόμενες και τις συνταξιούχους μέχρι τις μαθήτριες και τις σπουδάστριες, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και τις άλλες πρωτοβουλίες τους. Δεν αρκούνται στις εξορμήσεις, αλλά προχωρούν σε συσκέψεις και εκδηλώσεις, συνδυάζουν τη συζήτηση και τον προβληματισμό με τον πολιτισμό. Δεν περιορίζονται σε μια - δυο μέρες μόνο, αλλά αποφασίζουν πρόγραμμα με μεγαλύτερη διάρκεια. Αξίζει να προσθέσουμε πως φέτος η 8η Μάρτη «δένεται» με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις περισσότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά. Για παράδειγμα, με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ενάντια στο ξεκλήρισμά τους, των ανέργων για μέτρα προστασίας, των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών εμπόρων ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Με τις παρεμβάσεις των Ομάδων της ΟΓΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης ενάντια στην περικοπή του επιδόματος τοκετού και στην απαίτηση να επιστρέψουν γυναίκες το ποσό του επιδόματος. Με την προσπάθεια των Ομάδων της Κεφαλονιάς να οργανώσουν την πάλη των γυναικών, απαιτώντας μέτρα ανακούφισης από τις συνέπειες των πρόσφατων σεισμών. Με τις κινητοποιήσεις πολλών Συλλόγων και Ομάδων για τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

-- Τι δυνατότητες δημιουργεί για τους Συλλόγους και τις Ομάδες το κοινό πρόγραμμα δράσης με τις άλλες δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας;

-- Η ίδια η πείρα από τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει πως ο εορτασμός της Μέρας της Γυναίκας από κοινού με τους συμμάχους μας συμβάλλει ώστε να αποδοθεί καλύτερα το πραγματικό της νόημα, αλλά και ώστε να φτάσει αυτό πιο πλατιά στις γυναίκες. Η ΟΓΕ αξιοποιεί τις πόρτες που ανοίγονται από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ για να βρεθεί κοντά σε εργαζόμενες σε χώρους δουλειάς, σε αυτοαπασχολούμενες, σπουδάστριες, εργαζόμενες σε προγράμματα «ανακύκλωσης» της ανεργίας, φτωχές αγρότισσες. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες επιδιώκουν, δίπλα στις κεντρικές πρωτοβουλίες, να οργανωθούν κοινές δραστηριότητες και στις γειτονιές, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, με τους αγροτικούς συλλόγους στην ύπαιθρο, με άλλους φορείς στη συνοικία. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι ο κοινός αγωνιστικός γιορτασμός της 8ης Μάρτη δεν μειώνει την ευθύνη των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ όσον αφορά τον προγραμματισμό της δικής τους αυτοτελούς δράσης. Αντίθετα, μας θέτει μπροστά σε αυξημένα καθήκοντα, να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί στην υπόθεση της οργάνωσης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Κάλεσμα στις γυναίκες του μικρομάγαζου, τις φτωχές αγρότισσες, τις σπουδάστριες και τις νέες

Το δικό τους μερίδιο στη δράση έχουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας. Η ΠΑΣΕΒΕ, να μεταφέρει το κάλεσμα στις αυτοαπασχολούμενες που βλέπουν τα μονοπώλια, την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου να απειλούν τη δουλειά τους. Που παλεύουν να βγάλουν ένα μεροκάματο, χωρίς ωράριο, χωρίς άδειες, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της μητρότητας και παράλληλα υφίστανται την κοροϊδία της ΕΕ για τη «γυναικεία επιχειρηματικότητα». Η ΠΑΣΥ, στις φτωχές αγρότισσες, που αναγκάζονται να πηγαίνουν στα χωράφια μέχρι τα 67 τους χρόνια, μετά την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Που μένουν χωρίς ασφάλιση αφού το συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα δεν τους επιτρέπει να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ. Το ΜΑΣ, στις σπουδάστριες και τις νέες, που δέχονται την επίθεση της ΕΕ και των υποστηρικτών της, στη ζωή και τη συνείδησή τους, που «βομβαρδίζονται» με θεωρίες που θολώνουν τα αίτια της ανισοτιμίας, με πρότυπα εχθρικά προς τα συμφέροντά τους, με τις «αξίες» του ανταγωνισμού και της «ατομικής λύσης». Στις νέες που, παρά τα βήματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας, βλέπουν τους δείχτες του ρολογιού να γυρνούν αντίστροφα όσον αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων τους. Κοινός δεν είναι μόνο ο εχθρός, αλλά και ο στόχος: Να δυναμώσει με τη συμμετοχή των γυναικών η συμμαχία των εργαζομένων και όλου του λαού, για να γίνει πράξη το σύνθημα το οποίο προτάσσουν οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας μπροστά στην 8η Μάρτη: «Εξω από την ΕΕ, με τον πλούτο στα χέρια του λαού, αγωνιζόμαστε και κατακτάμε τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών».


Ευ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση με αφορμή την 8η Μάρτη(2018-03-09 00:00:00.0)
Σήμερα η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας(2017-03-08 00:00:00.0)
Διεκδίκηση και πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες το μήνυμα της 8ης Μάρτη(2015-03-01 00:00:00.0)
Κάλεσμα στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων για τις 8 Μάρτη(2014-02-25 00:00:00.0)
Δράση για την οργάνωση εργαζόμενων, άνεργων και νέων γυναικών(2013-02-24 00:00:00.0)
Σταθμός για την οργάνωση της πάλης η 8η Μάρτη(2011-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ