Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Υπόσχεται κίνητρα για επιχειρηματική δράση

Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε χτες το απόγευμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με κεντρικούς ομιλητές τον πρόεδρο του κόμματος Αλ. Τσίπρα, τον επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος Γ. Δραγασάκη και τον επικεφαλής της επιτροπής ανάπτυξης Γ. Σταθάκη.

Πέρα από τη γνωστή ανέξοδη αντιμνημονιακή ρητορία στην οποία επιδόθηκαν οι ομιλητές, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε για ακόμη μια φορά τα διαπιστευτήριά του σ' εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου που επιθυμούν μια άλλου τύπου διαχείριση της οικονομίας για έξοδο από την κρίση προς όφελός τους.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜμΕ λαμβάνουν ως δεδομένο τον ορισμό που δίνει η ΕΕ γι' αυτές, δηλαδή για καπιταλιστικές επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 200 άτομα και έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι και 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα είναι φανερό ότι οι θέσεις του θεωρούν βαρίδι στην καπιταλιστική ανάπτυξη τους αυτοαπασχολούμενους, άρα είναι ίδιες μ' αυτές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που επιδιώκουν να αναπτύξουν τα κέρδη τους καταστρέφοντας εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τις πρώτες σελίδες των θέσεών του χαρακτηρίζεται ως σοβαρό πρόβλημα διαρθρωτικού χαρακτήρα ο πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που απασχολούν από 0 - 3 εργαζομένους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο για το χαρακτήρα και τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι ειδικά στο κεφάλαιο που αναφέρεται στα μέτρα «ανάσχεσης της ύφεσης» και προσδιορίζονται τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της «Αριστεράς», σχετικά με τις υπερχρεωμένες στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία ΜμΕ επιχειρήσεις, προκρίνει ξεκάθαρα μέτρα συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης: «Οι προτάσεις για ευνοϊκές και ρεαλιστικές ρυθμίσεις πρέπει να συνδεθούν με αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια ανασυγκρότησης, σε οριζόντια τοπική διάταξη ή κάθετη περιφερειακή. Με μελέτες βιωσιμότητας των αναφερόμενων επιχειρήσεων ή ανάλογα σχέδια για νέες επιχειρήσεις, εταιρικής ή συνεταιριστικής μορφής, που θα προκύπτουν με συνένωση παλαιών, με στόχο οικονομίες κλίμακας και βιώσιμη προοπτική. Θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών απαλλαγών και ρυθμίσεων, για τη μεταβίβαση πάγιου εξοπλισμού, που παραμένει αδρανής σε αυτές, ιδιαίτερα σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Σε περιπτώσεις συνενώσεων οι ρυθμισμένες υποχρεώσεις δε θα πρέπει να βαραίνουν τις νέες επιχειρήσεις, αλλά μόνο τα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα». Ο όρος "κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις" δεν αναιρεί τον χαρακτήρα τους ως καπιταλιστικές, άλλωστε υπάρχει διεθνής πείρα από τη συγκρότηση τέτοιων επιχειρήσεων τεραστίων διαστάσεων. Αλλά δεν το διευκρινίζουν επειδή έχουν ως θέση και την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, δηλαδή συνεταιρισμούς ανέργων, που θα πουλούν υποβαθμισμένες «κοινωνικές υπηρεσίες», αν τα καταφέρουν, για ένα ξεροκόμματο.

Από το κείμενο των θέσεων δεν απουσιάζουν φυσικά οι επιθέσεις στην πολιτική λιτότητας που «επιβάλλει κυρίως η Γερμανία», αλλά και η επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει μια «νέα οπτική προσέγγιση για την επιχειρηματικότητα, το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα». Μια οπτική που κατά τα γραφόμενά τους «ανατρέπει την ταύτιση της επιχειρηματικότητας με τη μεγιστοποίηση του ιδιωτικού κέρδους, τη συνάρτηση του κέρδους με την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την καταστροφή του περιβάλλοντος...». Χρειάζονται ταχυδακτυλουργικά χαρίσματα - και ίσως και κάτι ακόμη - ώστε να μπορέσει κάποιος να ισχυριστεί ότι μπορεί να υπάρχουν καπιταλιστικές επιχειρήσεις χωρίς να υπάρξει επιδίωξη μεγιστοποίησης του επιχειρηματικού κέρδους. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ισχυρίζεται...

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σχεδόν στο σύνολο των προτάσεων - «παροχών» που παρουσιάστηκαν χτες, όπως μείωση ενεργειακού κόστους, ρυθμίσεις χρεών, σύσταση τράπεζας ΜμΕ, έμφαση σε τομείς γεωργίας, τουρισμού, ενέργειας - μεταφορών, νέες τεχνολογίες, πρέπει να πασχίσει κανείς για να βρει τις διαφορές που υπάρχουν από την ήδη εφαρμοζόμενη πολιτική. Τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων και στρατηγικής στόχευσης...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ