Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζεται το σχέδιο αποσταθεροποίησης

Συνεχίζεται το κλίμα αποσταθεροποίησης στη Βενεζουέλα με ομάδες κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης να προσπαθούν να δημιουργήσουν εστίες έντασης. Η αντιπολίτευση αξιοποιεί και υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, που οφείλονται στο ότι επειδή δεν έχουν βαθύνει οι κοινωνικές αλλαγές σε σημαντικούς τομείς όπως η διατροφική βιομηχανία, οι καπιταλιστές μπορούν να δημιουργούν και τεχνητές ελλείψεις σε πολλά προϊόντα.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ξανά το Σαββατοκύριακο σε Καράκας και άλλες πόλεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από τις δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, συνεχιστή του ηγέτη της χώρας Ούγκο Τσάβες. Από την περασμένη βδομάδα σε διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8 άνθρωποι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις (η αντιπολίτευση μιλάει για 11) που δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι δράστες, αφού όπλα φέρουν σε αρκετές περιπτώσεις και οι ομάδες κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης.

Ο Ν. Μαδούρο κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο για να υπάρξει ειρήνη, όπως είπε. Πάντως, και χτες συνεχίστηκαν από ομάδες αντικυβερνητικών διαδηλωτών ορισμένα μπλόκα δρόμων στην πρωτεύουσα, ενώ η κυβέρνηση καταγγέλλει ότι πίσω από τις βιαιοπραγίες στην περιοχή Τάτσιρα στα σύνορα με την Κολομβία βρίσκονται παραστρατιωτικοί από τη γειτονική χώρα οι οποίοι συνεργάζονται με δημάρχους που στηρίζονται από την αντιπολίτευση. Στη φυλακή βρίσκεται ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ο Λ. Λόπες, ενώ ο άλλος Ενρίκε Καπρίλες, νυν κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα και προεδρικός υποψήφιος βγαίνει δημόσια και καλεί σε αποχή από τη βία, αλλά από την άλλη είναι βασικός υποστηρικτής της. Σημαντικό ρόλο στην κατάσταση στη Βενεζουέλα παίζουν και τα ιδιωτικά κανάλια και τα διεθνή αστικά δίκτυα που παραπληροφορούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Μαδούρο και συλλήψεις(2/8/2017)
Καταγγέλθηκε απόπειρα πραξικοπήματος(14/2/2015)
Κατηγορεί τις ΗΠΑ για το σχέδιο αποσταθεροποίησης(18/3/2014)
Συνδιάσκεψη για την ειρήνη και λαϊκές κινητοποιήσεις υπέρ του Μπολιβαριανού μπλοκ(28/2/2014)
Καθημερινές εκδηλώσεις ενάντια στην αντίδραση(26/2/2014)
Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης(21/2/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org