Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης

Η συζήτηση για τη «βιωσιμότητα των πλεονασμάτων» επιβεβαιώνει τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων

Στην Αθήνα βρίσκονται ξανά από χτες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, βρέθηκε η επισκόπηση της ατζέντας των διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι χτεσινές συναντήσεις περιστράφηκαν στα παρακάτω:

1. Σε ό,τι αφορά το θέμα των «δημοσιονομικών πλεονασμάτων» για το 2013 και το 2014, η τρόικα βάζει στο τραπέζι και το ζήτημα της «βιωσιμότητάς» τους, επιβεβαιώνοντας τη διατήρηση των αντιλαϊκών μέτρων και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή τη βάση θα συνεχιστούν τα παζάρια γύρω από την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού», δηλαδή για το ύψος των νέων δανείων που θα απαιτηθούν μετά τη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος στήριξης». Ταυτόχρονα, υπό διαμόρφωση είναι και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τον Απρίλη.

2. Οι επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Τα κλιμάκια της τρόικας ζήτησαν το προσχέδιο των διατάξεων που αφορούν σε «διορθώσεις» των προστίμων και προσαυξήσεων που επιβάλλονται από την Εφορία σε κατηγορίες φορολογουμένων.

3. Κατάθεση νομοσχεδίου στο οποίο θα περιλαμβάνονται αρκετές από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, που αφορούν στην «απελευθέρωση» κλάδων, με επίκεντρο το λιανεμπόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η συγκυβέρνηση προτείνει την απελευθέρωση της τιμής πώλησής τους εντός των φαρμακείων. «Δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση η μεταφορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε στη σχετική συνάντηση με την τρόικα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης των βιβλίων, σχεδιάζεται η κατάργηση της «ενιαίας τιμής» μετά την πάροδο διετίας από την πρώτη έκδοση και άμεση κατάργησή της (χωρίς χρονικό περιορισμό) στα ξενόγλωσσα βιβλία.

4. Μια πρώτη συζήτηση έγινε για την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες κατά 3,9%, για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και επίσης για την κατάργηση σειράς φόρων υπέρ τρίτων, οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ. Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται στην ατζέντα της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση με τα κλιμάκια της τρόικας.

5. Οι όροι και το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των 4 «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Αλφα, Γιούρομπανκ) θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Κάθε άλλο παρά τυχαία, χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής Financial Times ανεβάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 20 δισ. ευρώ έναντι ποσών ύψους μέχρι 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ντόπιους τραπεζίτες. Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα των κεφαλαίων που προορίζονται για τις τράπεζες. Εν προκειμένω, οι κόντρες συνδέονται με τη γενικότερη διαπάλη στο πλαίσιο της ΕΕ γύρω από την τραπεζική ένωση, καθώς και με τα «τεστ αντοχής» που θα διενεργήσει η ΕΚΤ.

6. Τέλος, τα ζητήματα απολύσεων και τα προγράμματα κινητικότητας στο δημόσιο τομέα θα «εξειδικευτούν» σε συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ