Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Παραμένουν οι δυσκολίες για την εμπορική συμφωνία

Συνεχίζονται τα παζάρια ενώ συνεχίζονται και οι «εντάσεις» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.- ΜΑΝΙΛΑ.- ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίζονται -όπως όλα δείχνουν- οι σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στις δώδεκα χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού και Βιετνάμ) της Ασίας και του Ειρηνικού που επιδιώκουν να συνάψουν εμπορική συμφωνία στο πλαίσιο της Δια-Ειρηνικής Συνεργασίας (TPP). Οι νέες διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν «κεκλεισμένων των θυρών» το Σάββατο, στην πόλη της Σιγκαπούρης, με τις ενδείξεις να αυξάνονται για ένα ακόμα «ναυάγιο».

Εντονες μένουν οι διαφωνίες, όπως αυτές των ΗΠΑ για κατάργηση δασμών που αφορούν την εισαγωγή οχημάτων (η Ιαπωνία ζητά να σταματήσουν να φορολογούνται με 2,5% τα επιβατηγά και με 25% τα ελαφρά φορτηγά), αλλά και της Ιαπωνίας (οι ΗΠΑ ζητούν την κατάργηση δασμών σε ρύζι, σιτάρι, γαλακτοκομικά, βοδινό και χοιρινό κρέας που συνολικά επιδρούν σε 586 γραμμές παραγωγής).

Με δηλώσεις του από την Πόλη της Σιγκαπούρης, ο αρμόδιος για την TPP Ιάπωνας υπουργός Ακίρα Αμάρι σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα να γίνουν αρκετές διαπραγματεύσεις πριν η συζήτηση ολοκληρωθεί στο υπουργικό επίπεδο. Από τη μεριά του, ο Μαλαισιανός υπουργός Εμπορίου Μουσταφά Μοχάμεντ προσδιόρισε τις προηγούμενες μέρες σε επτά τις χώρες που διατηρούν σημαντικές ανησυχίες, κυρίως για ζητήματα όπως η πνευματική ιδιοκτησία, οι κρατικές επιχειρήσεις, τα εργατικά δικαιώματα και το περιβάλλον. «Δε ξέρω αν θα καταλήξουμε ποτέ σε συμφωνία», έλεγε πριν μερικές μέρες ο Νεοζηλανδός υπουργός Εμπορίου Τιμ Γκρόσερ.

Ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή δεν αποκλείεται στη συνέχεια να συναντήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών, όπου επίσης συγκρούονται μεταξύ τους διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου. Ενδεικτικό των πυρετωδών παζαριών είναι και ότι πριν τις επίσημες διαπραγματεύσεις (στις 22/2), έγιναν επαφές στις 17-21/2 με τη συμμετοχή «ειδικών» οικονομολόγων κτλ.

Αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι ειδικά για την κυβέρνηση Ομπάμα, η επίτευξη συμφωνίας είναι απαραίτητη ως απόδειξη ότι η «στροφή» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής «προς την Ανατολή» (που έχει διακηρύξει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση) αποκρυσταλλώνεται και ως οικονομικό όφελος για το αμερικανικό κεφάλαιο.

Ενταση μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων

Στο μεταξύ, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται μέρα με τη μέρα.

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων Εμανουέλ Μπαουτίστα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι πριν ένα μήνα, Φιλιππινέζοι ψαράδες αντιμετώπισαν κανόνια νερού, όταν σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής προσπάθησε να τους απομακρύνει από τον ύφαλο Scarborough στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Η πολιτική μας είναι η αποφυγή αντιπαραθέσεων σε αυτή την περίπτωση, με την κινεζική ακτοφυλακή ή το κινεζικό ναυτικό», είπε ο Μπαουτίστα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «αν χρησιμοποιηθεί ένοπλη βία ενάντια στο λαό μας, θα πρέπει να αντιδράσουμε με τις καλύτερες ικανότητές μας».

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε ότι δε γνωρίζει λεπτομέρειες για το συμβάν, σημειώνοντας όμως πως «οι κινεζικές λιμενικές αρχές διεξάγουν τις συνήθεις περιπολίες στη συγκεκριμένη περιοχή». Το Ρόιτερς επικαλείται δήλωση ανώτατου Φιλιππινέζου αξιωματούχου, που είπε ανώνυμα ότι «οι ψαράδες μας είναι συνηθισμένοι να παίζουν το επικίνδυνο παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού αλλά η Κίνα έχει γίνει πολύ επιθετική».

Στο μεταξύ, χτες ξεκίνησε στην περιοχή η ετήσια κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, ενάντια στην οποία έχει αντιδράσει έντονα κύρια η ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ