Τρίτη 25 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Φόβοι για χρεοκοπία και κύμα Ουκρανών μεταναστών

Οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας και στρατιές μεταναστών προς τα δυτικά φοβούνται στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκαν χτες στη Βουδαπέστη οι υπουργοί Εξωτερικών της λεγόμενης «Ομάδας Visegrad (V4)» (από Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία), συν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ευ. Βενιζέλος.

Στη συνάντηση μετείχαν ουσιαστικά τέσσερις συνορεύουσες με την Ουκρανία χώρες (Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Πολωνία) και εκφράστηκαν ανησυχίες για κύματα μεταναστών προς την ΕΕ.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ευ. Βενιζέλος, «υπάρχει ζωτική ανάγκη για προστασία της ύπαρξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής της χώρας (...) να αποτρέψουμε τον εμφύλιο πόλεμο (...) να επεξεργαστούμε και να παρουσιάσουμε μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, μια ολοκληρωμένη διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεωκοπία και η καταστροφή του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού επιπέδου της Ουκρανίας».

Πρόσθεσε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με πραγματική ικανότητα για προστασία της σταθερότητας και της δημόσιας τάξης». Δεύτερη, η «οργάνωση μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πρόβλημα της Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας. Γιατί η χρεοκοπία, στην περίπτωση της Ουκρανίας, θα σήμαινε την ουσιαστική αποδόμηση της χώρας. Είναι απολύτως σημαντικό και ζωτικής σημασίας να διαφυλαχθεί όχι μόνο η συνοχή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και η ίδια η κρατική υπόσταση της Ουκρανίας».

Οπως είπε, στη διάσκεψη πρέπει να συμμετάσχουν εκτός της ΕΕ, Ρωσία και ΗΠΑ, ΔΝΤ, άλλες «αρμόδιες οντότητες» και άλλα κράτη «που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διεθνή προσπάθεια» οικονομικής διάσωσης της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org