Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Και αποστολή στην Ουκρανία από ΝΑΤΟ ή ΕΕ

Αναζητούν τρόπους επέμβασης στη χώρα, δρομολογούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο για εξυπηρέτηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Αμυνας της Λυκοσυμμαχίας

ΥΠΕΘΑ

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Αμυνας της Λυκοσυμμαχίας
Εμπάργκο στις αποστολές οπλισμού προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας αποφάσισε χτες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που συνεδρίασε επί διήμερον στην Αθήνα. Ταυτόχρονα η ΕΕ επαναφέρει στο τραπέζι τις απαιτήσεις της προς την ουκρανική κυβέρνηση, για ανάπτυξη «εταιρικής σχέσης» μεταξύ τους. Επιπλέον η σύνοδος των υπουργών δρομολόγησε την παραπέρα ενδυνάμωση των στρατιωτικών δομών της ΕΕ για δράση τους όπου το απαιτούν τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, με τα τωρινά σχέδιά τους να εστιάζουν σε πέντε ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνόδου, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν αποκλείεται να υπάρχει μια αποστολή στην Ουκρανία από ΝΑΤΟ ή ΕΕ, χωρίς ωστόσο (τουλάχιστον για την ώρα) να είναι στρατιωτική. Μπρος πάντως στο ενδεχόμενο αποστολής εμπειρογνωμόνων, παρατηρητών κλπ., κατέβαλε προσπάθειες να ξορκίσει τους φόβους της Ρωσίας για μια τέτοια ανάμειξη, μιλώντας για «εύλογες ανησυχίες για τις γεωπολιτικές ισορροπίες» που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Βέβαια, εκφράζοντας την ανοιχτή παρέμβαση τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ στις ενδοαστικές διενέξεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, επανέλαβε το κάλεσμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση της Ουκρανίας «να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός».

Παράλληλα δημοσιοποίησε την απόφαση της συνόδου των υπουργών Αμυνας να επιβάλουν εμπάργκο στην αποστολή οπλισμού: «(...) συμφωνήθηκε να ανασταλούν οι εξαγωγές υλικού και μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική καταστολή», είπε χαρακτηριστικά.

Εκφράζοντας τους πόθους των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, επέμεινε (στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για διεύρυνση των ζωνών επιρροής) ότι η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και να διαδραματίσει με όποιον τρόπο ρόλο: «(...) είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να είμαστε παρόντες, για να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται και που μπορούν να εγγυηθούν τη δημοκρατική τάξη, την κοινωνική ηρεμία και την πρόοδο της Ουκρανίας», όπως βέβαια οι ιμπεριαλιστές αντιλαμβάνονται τέτοια ζητήματα.

Επέμεινε ότι η ΕΕ «τα όργανα και οι θεσμοί της μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον εγγυητή για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση». «Η πρότασή μας ως Ευρώπη, δηλαδή η πολιτική εταιρική σχέση και η οικονομική ολοκλήρωση παραμένουν σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» συνέχισε, επαναφέροντας ζητούμενα της ΕΕ τα οποία αποτέλεσαν κι έναν από τους λόγους για να ξεκινήσει η ενδοαστική διαμάχη στην Ουκρανία, αλλά και η όξυνση που έφτασε μέχρι την αιματοχυσία.

Σε άλλα θέματα της Συνόδου, οι 28 υπουργοί εστίασαν στους τρόπους υλοποίησης των «συμπερασμάτων» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη 2013. Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη-μέλη «να βελτιώσουν την ανάπτυξη και διαθεσιμότητα» μέσων και προσωπικού, με «πιο ευέλικτους, άμεσα διεκπεραιώμενους Σχηματισμούς Μάχης», για επιχειρήσεις και αποστολές παντού στον κόσμο.

Ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων

Οπως ειπώθηκε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας, τα συμπεράσματα της συνόδου του Δεκέμβρη θα διαμορφώσουν την ημερήσια διάταξη της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ έως τον Ιούνη του 2015, όταν οι ηγέτες θα επανέλθουν στο ζήτημα της ασφάλειας και άμυνας.

«Οι υπουργοί συμφώνησαν σε μια θετική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ζήτησαν να διατηρηθεί αυτή η δυναμική μέσω συγκεκριμένων δράσεων και σαφούς προόδου», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος. Συμπλήρωσε ότι κατέληξαν σε ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα που περιλαμβάνει την υλοποίηση της στρατηγικής τους για τη λεγόμενη θαλάσσια ασφάλεια «με στόχο την επίτευξη στρατηγικής για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών» (κείμενο σχετικής πρότασης θα υπάρξει το Μάρτη και θα καταληχθεί τον Ιούνη), να συντονίσουν τις δράσεις τους σε τομείς όπως οι δορυφορικές επικοινωνίες, η κυβερνοάμυνα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η τροφοδοσία αεροσκαφών στον αέρα. Ολα πτυχές στρατιωτικής δραστηριότητας που προϊδεάζουν για αποστολές της ΕΕ σε απομακρυσμένες ζώνες μακριά από βάσεις ανεφοδιασμού και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για απώλειες ζωών...

Ασχολήθηκαν επίσης με την προετοιμασία της ΕΕ για τη συμμετοχή της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη στην Ουαλία.

Στη Σύνοδο έγινε ειδική συνεδρίαση για την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία δρομολογείται με πρόσχημα τις συγκρούσεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, καθώς έχουν μεγάλα συμφέροντα (ιδιαίτερα ενεργειακά) στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε και πέτυχε το Στρατηγείο της Λάρισας να οριστεί επιχειρησιακό κέντρο της δύναμης επέμβασης «EUFOR RCA». Επίσης παρέχει για την επέμβαση μέσα και επιτελείς. Οπως είπε ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, η συγκρότηση και στελέχωση της δύναμης συνεχίζεται, με στόχο της ΕΕ να είναι στην πρωτεύουσα Μπανγκί αρχές Μάρτη.

Πρόσθεσε ότι με την αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σύντομα η ΕΕ θα επιχειρεί σε πέντε συνολικά θέατρα επιχειρήσεων, «γεγονός που επιβεβαιώνει τον ενισχυόμενο ρόλο της Ενωσης ως παρόχου ασφάλειας»:

Με την επιχείρηση «ATALANTA» στο Κέρας της Αφρικής, για καταπολέμηση της πειρατείας, με περιπολίες πλοίων, ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρρά». Με την επιχείρηση «EUFOR ALTHEA» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου παραδέχτηκε ότι γίνονται μεν ταραχές, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξε «πρόοδος» στην εξουδετέρωση οπλισμού. Με την «ΕU Training Mission» στο Μάλι, όπου Ευρωενωσιακοί έχουν εκπαιδεύσει στα πρότυπα της ΕΕ 3.000 στρατιώτες και με την εκκίνηση της δεύτερης «εντολής» δράσης τους εκεί θα εκπαιδεύσουν άλλους 3.000. Με την «EU Training Mission» στη Σομαλία έχουν ήδη μεταβεί στο Μογκαντίσου εκατό εκπαιδευτές από ΕΕ και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα την εκπαίδευση σομαλικών ενόπλων δυνάμεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στην Αφρική(2023-09-16 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το έδαφος για «πιθανή παράτασή» της(2014-09-24 00:00:00.0)
Ακονίζουν μαχαίρια για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες(2014-06-03 00:00:00.0)
Ευρωενωσιακές ιμπεριαλιστικές αποστολές κόντρα σε ανταγωνιστές(2014-03-29 00:00:00.0)
Διευρύνεται ο ρόλος στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα(2009-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ