Κυριακή 23 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΚΟ και μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

Σημειωτέον, όλα αυτά τα χρόνια γράφεται και ξαναγράφεται ότι μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ «σίτιζαν» στρατιές από ΜΚΟ. Βουλευτές του ΚΚΕ, ήδη από τις 19/12/2000, κατέθεταν Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον τότε ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, για τη χρηματοδότηση τέτοιων οργανώσεων «ως επικουρικού μοχλού άσκησης εξωτερικής πολιτικής».

Απαντώντας, ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε, στις 9/1/2001, έγγραφα βάσει των οποίων προέκυπτε ότι το ΥΠΕΞ (ειδικότερα η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ΥΔΑΣ) τη διετία 1999 - 2000 χρηματοδότησε με πάνω από 3 δισ. δρχ. τριάντα ΜΚΟ. Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθετε ότι «η υλοποίηση και η δράση και των προγραμμάτων αυτών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής πολιτικής όλων των κρατών δωρητών, καθώς και της χώρας μας».

Σε άλλο σημείο, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το ΥΠΕΞ αποτελεί ένα από τα 14 υπουργεία και φορείς που χρησιμοποιούν πόρους του κρατικού προϋπολογισμού στον τομέα της διμερούς αναπτυξιακής συνεργασίας», και πρόσθετε: «Το σημαντικότερο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής μέσω ΜΚΟ βοήθειας της ΥΔΑΣ επωφελήθηκαν κυρίως οι χώρες της Βαλκανικής, καθώς και ορισμένες άλλες αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές, όπως η Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή». Επιβεβαίωνε, δηλαδή, τη χρηματοδότηση ΜΚΟ, και μάλιστα για άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Λίγα χρόνια αργότερα, η «Καθημερινή», στις 22/5/2005, ανέφερε πως «φέτος το ΥΠΕΞ προσπάθησε να βάλει τάξη στο περίφημο μητρώο των περίπου 360 ΜΚΟ της YΔAΣ. Η προκήρυξη για το 2005 υποδεικνύει 19 χώρες, στις οποίες θα επιχορηγήσει συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 49 εκατομμύρια ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ